elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam 2 činčile koje sam udomila nakon što su 3 godile bile kod bivše vlasnice, oba su, kako je ona rekla, muški i braća. Od rođenja su zajedno. Jedna činčila je manja i mirnija, dok je druga sve do sada bila dominantnija i živahnija, inače ih pustim da skakuću po kući, priđu mi i traže hranu, uzmu i odu. No, sada sam ovu dominantniju mogla bez problema uloviti (što do sada nije išlo od ruke), primjetila sam da se povlači po podu i pomislila da se proteže, odjednom je postao mirniji i otišao je u kavez i opet se počeo protezati kao da trlja trbuh, iako je veći od drugoga mi se čini nekako napuhnuto. Zanima me je li on ipak ona i ima mlade i koliko dugo su činčile trudne, a ako nije, koje su moguće probavne smetnje? Dajem im jesti jabuku, suhu hranu iz pet shopa za činčile, kikiriki (možda se od toga napuhula, ali druga je zdrava), lješnjak i suho voće. Inače bi uzela jesti sve za razliku od druge, ali naglo je promijenio ponašanje. Jako se brinem. Hvala, Ina


O: Činčile su najčešće sklone bolestima zubiju (neravni, prerasli zubi), gljivičnim infekcijama, proljevu, začepu, toplotnom udaru i grizenju krzna.

Što se tiče bolesti probavnog sustava, do njih uglavnom dolazi zbog specifičnog i relativno dugačkog probavnog trakta činčila. Želudac i slijepo crijevo su veliki i obično puni hrane, a za njihovo pravilno funkcioniranje potrebna je nisko energetska prehrana bogata vlaknima.
 
Poremećaj u cijelom sistemu očituje se anoreksijom, bolnim abdomenom, proljevom, nakupljanjem dlake u crijevima, žačepom, upalom crijeva, nadutošću ili prolapsom rektuma. Do navedenih problema najčešće dolazi zbog nagle promjene prehrane, neprikladnog korištenja antibiotika, prenapučenosti i stresa, prehrane siromašne vlaknima, a bogate masnoćama i bjelančevinama.
 
Što se tiče nadma, on može biti posljedica nagle promjene prehrane ili češće prejedanja. Plin što ga proizvode bakterije u crijevima može se nakupiti u roku 2 – 4 sata. Životinje postaju letargične, otežano dišu i imaju bolni, prošireni abdomen. Činčile se u takvim slučajevima, kao što ste naveli, mogu valjati ili istezati po podu pokušavajući na taj način smanjiti neudobnost.
 
U svakom slučaju preporuka je da zatražite pomoć svog veterinara ili kolega na Veterinarskom fakultetu, koji će napraviti klinički pregled i ostale potrebne nalaze kako bi se točno ustanovilo o čemu je riječ. Prilikom liječenja takvih problema najčešće se koriste antibiotici, analgetici ili protuupalni lijekovi, a ponekad, ako je potrebno, može se učiniti i paracenteza odnosno punkcija abdomena u svrhu odstranjivanja nakupljenog plina.
 
Svakako nemojte zaboraviti na pravilnu i uravnoteženu prehranu koja je zapravo najvažniji dio cijele priče. Budući da su činčile biljojedi, njihova se prehrana treba sastojati od peleta, smjesa žitarica i, najvažnije od svega, sijena. Povrće i druge zelene biljke im treba davati u manjim količinama, isto kao i voće koje se ne preporuča davati svaki dan.
 
Dodatne informacije o prehrani, zdravlju, držanju i razmnožavanju činčila možete pročitati i u našoj rubrici Moj ljubimac/ Male životinje/ Činčila.