Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Željela bih kao kućnog ljubimca činčilu, ali me pomalo zabrinjava to stalno navođenje da činčile vole električne kablove. Naime, u prostoriji u kojoj bi činčila boravila ima zaista mnogo kablova i ne znam kako bi to sve obložila. I još jedno pitanje: da li je potrebno svaki dan pustiti činčilu u specijalni pijesak?
Hvala Vam unaprijed! Inga

O: Činčile su dražesne, vrlo spretne i brzo se kreću. Izgledaju slatko i imaju vrlo mekano krzno, ali se osobito ne vole predugo maziti. Duljeg su životnog vijeka od ostalih malih kućnih ljubimaca.

U prirodi žive u špiljama i samo noću izlaze van. Kao kućni ljubimci također će provoditi veći dio dana u spavanju i biti aktivni tek navečer, tako da su idealni kućni ljubimac ako ste van kuće veći dio dana. Pripitomljavanje nije teško ako se s činčilom počne baviti dok je vrlo mlada, no bez obzira, ugristi će ako je uplašena. Dosiže težinu od 0.5 - 0.7 kg, a živi 10 - 15 godina. U divljini činčile žive u malim grupama i po prirodi su vrlo društvene životinje. Jedan istospolni par je vrlo sretan zajedno, a naročito ako su iz istog legla i mladi.

Kod hranjenja činčila treba obratiti pozornost. Posebne mješavine hrane za činčile čine najveći dio prehrane, uz sijeno vrhunske kvalitete. Sijeno mora biti u odvojenoj posudi tako da se ne miješa s materijalom za podlogu. Male količine zelenog lišća im se svakodnevno mora ponuditi. Poslastice namijenjene drugim malim glodavcima nisu pogodne za činčile i mogu biti uzrokom ozbiljnih zdravstvenih problema, čak i uginuća. Činčile piju vrlo malo, no uvijek im mora biti dostupna svježa voda u adekvatnoj pojilici. Kako su činčile glodavci, vole grickati i glodati, tako da im se može dati drvo neškodljivo po zdravlje, a isto vrijedi i za grane za penjanje. Uz kućicu za spavanje, vole i druga mjesta za sakrivanje i igranje.

Posebnu pažnju treba obratiti na njih kad su van kaveza. Mlade činčile bježati će uokolo dok se odrasle pitome bolje snalaze. No zbog njihove potrebe za penjanjem, treba osigurati stvari u stanu da ih ne sruši, zaštititi električne kablove, tako da morate osigurati sobu prije puštanja činčile iz kaveza. Također, mora ih se držati podalje od pasa i mačaka. Taško ih je naučiti kućnom redu, tako da će za njima biti potrebno čišćenje.

Što se smještaja tiče, bitno je naglasiti kako većina kaveza za glodavce ne odgovara činčilama. Visina kaveza je izuzetno bitna jer se vole penjati i treba im osigurati bar jednu drvenu ili plastičnu platformu. Minimalna visina kaveza iznosi 60 cm. Potrebna joj je i kućica za spavanje koja bi trebala biti veličine 50 x 25 cm (ako ima mjesta u kavezu). Ulaz u kućicu trebao bi biti širine bar 15 cm. Kavez se ne smije smještati nasuprot prozora, već mora biti zaštićen od propuha, te na mjestu gdje je temperatura zraka manja od 24° -27°C. Za podlogu u kavezu možete koristiti piljevinu ili stelju od kukuruza.

Vrlo je važno da im je osigurano kupanje u posebnom pijesku za činčile. U posudu za pijesak potrebno je staviti 5 cm pijeska i dopustiti činčili petminutno valjanje u pijesku kako bi si očistila krzno. Ostavite posudu s pijeskom pola sata do sat vremena u kavezu, a nakon kupanja ga maknite kako činčila ne bi u nju vršila nuždu. Dovoljno je često kupanje svaki drugi dan, no u vrućim danima kupka im je svakodnevno potrebna, ali jedino ako se krzno činčile čini masno i plosnato jer prečesto kupanje može dovesti do isušivanja kože, te uzrokovati iritacije i češanje. Uz kupanje u pijesku za činčile treba ih četkati dva puta tjedno posebnim četkama. Ovo je najbitnije za vrijeme linjanja koje je svaka tri mjeseca.

Pozivam Vas da zajedno sa svojom činčilom dođete u Pet Centar kako biste pronašli odgovarajuće proizvode, opremu te korisne savjete za Vašeg kućnog ljubimca.