Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 bebe kunića stare 18 dana. Mami dajem hranu kao i obično a to je sijeno, suha hrana i raznovrsno povrće. Primjetila sam kako jedan bebač ide do zdjelice s povrćem i malo gricka dok ovaj drugi koji je upola manji ne, bar nisam primjetila. Pa me zanima da li im šta može biti od toga a inaće znam da ne smiju jesti povrće do 6 mj. starosti? Molim vas za pomoć šta i kako raditi što se tiče prehrane jer ovo su prvi bebači pa se bojim, nemam pojma, jer na forumima svako kaže drugačije.
Pa mi je draža vaša stručna pomoć,
Tanja

O: Često je slučaj zabrinutosti da majka kunića nedovoljno hrani svoje mlade, a većinom iz razloga što se vrlo rijetko može vidjeti sam akt hranjenja.

Ovo je normalno ponašanje za domaće kuniće (ali i divlje) jer majka nije sa svojim mladima u gnijezdu kao što to rade kuja ili mačka. Ovaj instinkt sačuvan je od divljih predaka koji su redom bili lovina. Ako majka ostaje sa mladima, kunići to shvaćaju kao privlačenje pozornosti predatora. Odrasli kunići imaju svoj karakterističan miris dok je kod mladih on vrlo slabog intenziteta.

Većina majki kunića preko dana ne dolazi provjeravati svoje mlade iako ih promatra sa sigurne udaljenosti. Hrani ih samo jednom do dva puta dnevno u trenucima kada se osjeća najsigurnijom, što je obično u zoru ili sumrak. Ako vlasnik i/ili ukućani stalno naviruju u gnijezdo, često je slučaj da majka postaje previše uznemirena da bi normalno hranila mlade.

Dobro uhranjeno mlado kunića ima dosta proširen trbuščić što je najpouzdaniji znak da ih majka dovoljno hrani. Zatim, topli su na dodir, njihova koža izgleda zdravo, tamno je ružićaste boje i ne pretjerano naborana, mladi mirno spavaju u gnijezdu. No, ako su dosta naborani uslijed dehidracije, hladni na dodir, slabi, plavkaste boje kože, imaju stisnut trbuščić ili čak plaču i puze u potrazi za majkom, znak je da morate intervenirati. Također, ako su mladi kunići razdvojeni u gnijezdu velika je vjerojatnost da nisu nahranjeni. U tom slučaju najprije ih treba utopliti a zatim nahraniti. Mlade možete pregledavati svaki dan kako biste se uvjerili da su nahranjeni, ako mislite da za time ima potrebe. No prije pregleda svakako pomazite majku kako bi prenijeli njezin miris na svoje ruke, iako je najbolje dirati mlade što manje do onog trenutka kada su sami sposobni izaći iz gnijezda.

Zatim, povremeno treba provjeriti i da li majka ima dovoljno mlijeka. Nježno je možete primiti u krilo i okrenuti je naglavačke. Tada možete pregledati bradavice. Trebate osjetiti kako su lagano otečene a područje oko njih je bez dlake koju je počupala za izgradnju gnijezda ali i da omogući mladima bolji pristup mliječnoj žlijezdi. Lagani pritisak na žlijezdu trebao bi rezultirati izleskom male količine mlijeka ili bistre tekućine. U suprotnome, majku kunića je potrebno odvesti kod veterinara na intervenciju stimulirajućim hormonima za produkciju mlijeka. U slijedećih 24 sata trebala bi proizvoditi normalne količine mlijeka za prehranu mladunaca.

Kod othrane mladih kunića ponekad se javljaju određeni problemi. Mlade i uznemirene majke kunića ponekad napuštaju svoje mladunce iz još nepoznatih razloga. Hranidbeni status majke smatra se najvećim uzrokom ovoj pojavi. Također, nije rijetka pojava da majka pojede svoje mlade. Ovo ne čine iz kanibalizma već iz nedostatka određenih hranjivih tvari ali ovim ujedno onemogućuju i predatore da pronađu gnijezdo.

Činjenica je da othranjivanje novorođenih kunića ako su ostali bez majke rijetko bude uspješno. Naime, mlijeko kunićke puno je bogatije hranjivim tvarima nego bilo koje dostupno (kravlje, kozje i sl.) pa je gotovo nemoguće napraviti formulu koja bi sastavom zadovoljila njihove potrebe za rast i razvoj. Sljedeći problem koji se može javiti kod othrane mladih, a uzrokuje uginuća, je mukoidna upala crijeva. Iako se vrlo rijetko javlja u kunića othranjenih od strane majke, češća je pojava kod othranjenih kunića bez majke i onih koji su odvojeni od majke prije 8. tjedna starosti. Također, uzrok je i vjetrovima i nadimanju. Ova upala uzrokovana je prekomjernim namnažanjem patogenih bakterija u cekumu mladog kunića kada se normalna crijevna mikroflora pokušava uspostaviti. Probavni sustav mladih kunića je sterilan (ne sadrži žive mikroorganizme). Kako mladi prelaze sa majčinog mlijeka na krutu hranu, i pH probavnog sustava se postepeno mijenja uz pomoć istovremene promjene sastava majčinog mlijeka. Želudac odraslog kunića ima pH od 1-2 dok je kod tek rođenih mnogo viši.

U desetom danu starosti oči mladih kunića se otvaraju a tada počinju i s hranjenjem majčinim cekotrofima. Oni pomažu mladima osiguravanje esencijalnih hranjivih tvari a nešto kasnije i uspostavljanju normalne flore probavnog sustava koja je neophodna za metaboliziranje nove vrste hrane. Ovo znači da su jedni uvjeti potrebni za probavljanje mlijeka a drugi uvjeti za krutu hranu.

U dobi oko tri tjedna može se početi sa uvođenjem sijena i peleta ali pričekati sa svježim povrćem i voćem. Dovoljno je na dostupnom mjestu ostaviti sijeno i pelete a oni će ih sami pronaći i početi grickati. Pelete bi uvijek trebale biti svježe, bez dodanih npr. sušenih banana ili sjemenki. Ovo je dob kada kunići sami počinju istraživati hranu za odrasle kuniće tako da je neizbježna situacija koju ste i Vi uočili. Također, glavnina prehrane još je uvijek majčino mlijeko.

Kada se mladi počinju odbijati od sise, u dobi 4-6 tjedana, gube zaštitu majčinih mliječnih i probavnih enzimskih reakcija i postepeno razvijaju vlastiti pH probavnog sustava od 1-2. Često do ove dobi sve prolazi bez ikakvih problema. U ovoj kritičnoj fazi njihova života događa se uspostavljanje mikroflore koja probavlja krutu hranu. Stoga je potrebno posebnu pažnju posvetiti prehrani. Prehrana siromašna na sirovim vlaknima i visokim udjelom zrnate hrane uzrokuje probavne poremećaje, kako u odraslih kunića tako i u mladih pred odbićem. U ovisnosti o prehrani majke, količini svježe hrane u ukupnom unosu hranjivih tvari, ovisi i koja će mikroflora prevladati. Ovo je razlog zašto ste naišli na suprotna mišljenja o prehrani mladih kunića. Kako je neizbježno kuniće kućne ljubimce hraniti pretežno izbalansiranom krutom peletiranom hranom, na taj način treba pristupiti i prehrani mladih koji "nasljeđuju" mikrofloru probavnog sustava majke. Dakle, da se majka kunića isključivo hrani svježom zelenom hranom (povrćem) mladima bi prenijela mikrofloru koja bi probavljala takvu hranu i ne bi bio nikakav problem hraniti mlade svježim povrćem od odbića.

Kako mladi počinju sa istraživanjem hrane za odrasle kuniće preporučljivo je nedgledati kvalitetu njihove stolice. Na prvi znak mekane i neformirane stolice treba se pobrinuti da pojedu cekotrofe ili vlaknatu hranu (sijeno). U ovisnosti o prehrambenom statusu novorođenih kunića, faktoru stresa i imunološkom sustavu (koji uvelike ovisi o nasljeđu) probavni sustav mladunaca ponekad ne može kolonizirati pozitivnu bakterijsku mikrofloru. Probava je tada zasićena abnormalnom florom što dovodi do nadimanja, gubitka elektrolita i uginuća zbog mukoidnog enteritisa. U ovom slučaju pomažu jedino intravenska infuzija i probiotici.

Da li će mala količina povrća naštetiti Vašem malom kuniću ovisi o mikroflori koja se naselila u njegovom probavnom sustavu. No, ako se radi o malim količinama uz prehranu kao do sada ne bi trebalo biti nikakvih problema, ali svakako se pobrinite da ima dostupniju krutu, peletiranu hranu kako biste izbjegli nepotrebne probleme.

Domesticirani kunići obično, u prirodnim uvjetima, othranjuju svoje mlade do otprilike 8 tjedana starosti, postepeno smanjujući učestalost hranjenja sve dok mladi ne izgube interes. Isto je preporučljivo i za kuniće kućne ljubimce.

Spomenuli ste kako je jedan mladunac upola manje veličine. Naime, kako će proteći razvoj unutar maternice i u prvim danima i tjednima života uvelike je pod utjecajem genetike što ne možete osobito mijenjati. Vodite računa da se kvalitetno i redovito hrani, nije pothlađen i dehidriran. Ako normalno obavlja nuždu velika je vjerojatnost da će osamostaljenje i odrastanje proteći bez ikakvih problema.

O prehrani mladih kunića pisala je i kolegica dr. Vrhovac-Uzur ovdje.

Zatim, općenito o načinu hranjenja i kompletnim hranama pisala sam ovdje.