Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zamolio bih Vas da mi kažete nekoliko osnovnih natuknica za "održavanje" Basseta. Na internetu piše uistinu svašta, pa više ne znam što treba a što ne! Moj Basset star je 8 mj. i za početak zanima me da li je potrebno stavljati mu kapi u oči (i koje). Nismo primjetili nikakve probleme s očima, samo se malo vidi crvenilo ispod bjeloočnice zbog opuštenosti te kože oko očiju, smatram to apsolutno normalnim, nema nikakvih promjena. Za čišćenje ušiju koristili smo vlažne maramice koje se mogu kupiti za tu namjenu pa me zanima da li je to dobro koristiti? Na ušima, na mjestu gdje se spajaju s glavom, s unutarnje i vanjske strane opala mu je dlaka, to  se mjesto počelo i sušiti. Bio je kod veterinara, koji je

rekao da je to od "znojenja" i preporučio kremu za ljude, "Oronazol". Dvije smo potrošili za sada, ne mogu reći da se stanje poboljšalo. Nadalje, najviše me zanima, s obirom da živim na katu obiteljske kuće, imam 17 stepenica do ulaza, da li je obavezno zagraditi prilaz stepenicama da se ćuko (Johnny) ne penje gore? On je uporan, dolazi na vrata, sam šeta gore-dolje kad hoće, čak i ako netko krene da silazi u dvorište, on stepenicama ide prema njemu, neće da čeka...
Hvala, Tomislav

O: Baset (Basset Hound) je u osnovnoj namjeni bio lovački pas koji se danas sve više koristi kao kućni ljubimac. FCI (Fédération Cynologique Internationale) federacija ga je smjestila u grupu 6. (goniči, tragači po krvi i srodne rase), sekcija 1. (goniči malog rasta).

U održavanju higijene oka i njegove okoline, koriste se različiti preparati. Tako, za dnevnu toaletu možete koristiti mlaku prokuhanu vodu ili posebna sredstva za čišćenje oka i njegove okoline. Savjetuju se, npr. "Ophto-lavas" otopinu (Vetoquinol) koja je prilagođena miljeu oka, vrlo je blaga, a otapa i odstranjuje ljepljive nečistoće. Česte kontrole oka i njegove okoline preveniraju pojavu različitih problema.

Zbog svoje specifične građe, ova pasmina češće inklinira pojavi artritisa. Naime, ova bolest se može prevenirati izbjegavanjem intenzivnih tretmana trčanja ili skakanja. Također, održavanjem optimalne tjelesne težine kao i prikladnom prehranom, pojava ove bolesti se može prevenirati te osigurati ispravni zdravstveni statusa organizma ljubimca.

Također, zbog njihove građe i zbog preveniranja eventualnih problema s lokomotornim sustavom, ne preporučuje se često uspinjanje i silaženje po stepenicama.

Osim svega gore navedenog, osigurajte svom ljubimcu dovoljno vježbe i na takav način spriječite pojavu prekomjerne tjelesne težine. Idealan je pokazatelj dobre kondicije šteneta hodanje 20-30 minuta bez zamaranja.

Više o prehrani ove vrste pasa možete naći u odgovoru moje kolegice mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: