Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Upravo sam kupio štene Basseta i trenutno se najviše raspitujem o njegovoj prehrani. Molio bih Vas za neki konkretni savjet. Znam da sama prehrana ovisi od šteneta do šteneta. Zanima me koji bi bio idealan omjer hidrata i vitamina pri prehrani šteneta od 2 mj. Također sam odlučio svojem ljubimcu omogućiti samo najbolju prehranu, tako da ću definitivno kupovati isključivo superpremium hranu. Kako sam prvi put u svemu ovome, molio bih da mi preporučite što bi bilo najbolje za njega. Također me zanima da li imate nekakav centar na području Dubrovnika, tj. postoji li nekakva vrsta dostave ukoliko se odlučim za neku veću kupovinu? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru, te puno pozdrava s juga... Matija Radovčić

O: Termin "medium" ("srednji") obuhvaća pasmine pasa koji kao odrasli teže između 11 i 25 kg. Nekada su to bili većinom radni psi koji su čovjeku služili u lovu ili kao ovčarski psi. Tijekom godina većina je tih pasmina postalo  kućnim ljubimcima.
Baset je vjerojatno potekao od patuljastih pasa tragača. Pojavljuje se u Francuskoj krajem XVI. stoljeća, dobroćudan je i miran, odlično slijedi trag, vrlo je pametan i dobar prema djeci. Danas je pravi kućni ljubimac, teži, duži, i malo niži nego njegov lovački pandan. Vrlo je omiljen zbog posebno simpatičnog izgleda koji mu daje naborana, opuštena koža. Lagano spuštena donja vjeđa daje očima tužan izraz.
 
Štenad pasa srednjih pasmina dosižu težinu odraslih pasa u dobi od 12 mjeseci. Potrebna im je hrana visoke energetske vrijednosti, te se treba uzeti u obzir nedovoljno razvijena sposobnost probave. U prvoj godini života štene uveća svoju težinu 40 - 50 puta. Psu koji raste potrebno je gotovo dvostruko više hrane nego odraslom psu da bi se podmirile sve njegove potrebe. U zahtjevnoj fazi rasta štenetu je prijeko potreban kalcij i to u određenoj količini. Višak kalcija u organizmu, kao i manjak, ima negativne posljedice na pravilan razvoj. Kalcij je potreban za mineralizaciju koštanog sustava, a razvoj koštanog sustava traje tijekom cijele prve godine života.
Nakon odvikavanja od sisanja probavni sustav šteneta još nije potpuno razvijen i mogućnosti probave su ograničene. Štene je zbog toga osjetljivije nego odrasli pas. Problem je još veći ako pati od parazitskih invazija i ako je izložen stresu. 
Broj obroka prilagodite starosti šteneta. Do 6-tog mjeseca života hranite štene 3 puta dnevno, zatim smanjite na 2 obroka dnevno, uvijek u isto vrijeme. Hrana za štene baseta trebala bi sadržavati visoku energetsku vrijednost (oko 4300 Kcal/kg) i visoku razinu proteina (oko 32%). Udio škroba trebao bi iznositi oko 25%. Optimalna opskrba kalcijem i fosforom bila bi u količini od oko 1% kalcija i 0,8% fosfora. Uz navedene nutrijente, psima je za pravilan rast i razvoj u obroku potrebno osigurati i ostale minerale i mikroelemente, te vitamine.
 
Iz ponude Pet centra za Vašeg psa bih preporučila  superpremium hranu "Royal canine" medium junior , "Hill's" puppy (chicken, lamb & rice), te od istog proizvođača liniju Natures best - puppy small & medium (chicken). Istoj kategoriji pripadaju programi "Eukanuba" puppy & junior medium (chichen), te puppy & junior all breeds (lamb & rice). Superpremium linija "Purina" Pro plan nudi za štence tri okusa : chicken & rice, lamb & rice i salmon & rice. 
   
Prodavaonice Pet centra su u Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Trenutno nismo u mogućnosti omogućiti druge oblike opskrbe.

OZNAKE: