Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam aljaškog malamuta koji je prošao 12 godina. Između ostalog, ima već godinu dana problema sa zadnjim šapama i teže se kreće. Međutim, u zadnjih mjesec-dva počeo mu je rasti trbuh. Nije od prehrane niti pojačanog apetita. Naš veterinar kaže da mu bubrezi otkazuju i da je to posljedica, odnosno da mu se nakuplja voda. Pročitala sam do sad toliko o otkazivanju bubrega, ali ovaj simptom se nigdje ne spominje. U zadnjih godinu dana primio je dosta lijekova protiv ukliještenih živaca u nogama, upale istih i sl. Molim Vas recite mi što je to i kako da liječimo? Pas je inače dobro raspoložen, jede, ima stolicu i sve je uredno koliko može biti kod psa njegove dobi. Hvala, Dajana

O: Prema opisanom se najvjerojatnije radi o ascitesu, tj. nakupljanju tekućine u trbušnoj šupljini, koje je posljedica i simptom nekih patoloških stanja na vitalnim organima, osobito na jetri, srcu ili limfnim organima. Opširno je o ascitesu je pisala Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Jetra je najveća žlijezda u organizmu ljudi i životinja, a osim toga je jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati.

Jetra ima važnu ulogu u metabolizmu, obavljajući razne funkcije u organizmu, uključujući detoksikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina.

Igra ključnu ulogu u metaboliziranju hrane jer proizvodi žuč, koja ulazi u početnom dijelu tankog crijeva i sudjeluje u probavljanju hrane u crijevu. U njoj se odvija veliki dio metabolizma ugljikohidrata, lipida, bjelančevina i drugih tvari. Sve tvari koje se unesu u organizam dolaze u jetru gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule.

Snažnim sustavom detoksikacije jetra pretvara lijekove i toksine u molekule,  koje se mogu eliminirati iz organizma putem bubrega (mokraćom) ili crijeva (fecesom).

Jetra je odgovorna za sintezu većine bjelančevina koje cirkuliraju u krvi te predstavlja organ koji ima ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi.

Tjelesne potrebe za glukozom se bilježe u jetri te se glukoza osigurava organizmu probavom hrane ili razgradnjom glikogena - skladišnog šećera iz jetre ili mišića.

Metabolizam masti je također usko vezan uz jetru jer u jetri nastaje kolesterol, a eliminacija kolesterola se odvija putem žuči.

Simptomi se u slučaju jetrenih bolesti kasno manifestiraju pa pas može izgledati potpuno zdrav.

Preporučam Vam da napravite pretragu krvi s naznakom na jetrene enzime, kako bi utvrdili da li je u pitanju bolest jetre ili nekog drugog organa radi čega se posljedično javlja ascites.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: