Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Puno hvala na prethodnom odgovoru. Voljela bi čuti vaše mišljenje što se tiče terapije za punktiranje tekućine u stomaku. Prije dva dana smo Neru (pinč,15.5god.)odveli na operaciju. Mislili smo da neće izdržat anesteziju, ali probudila se. Sad trenutno nema viška tekućine, ali doktor misli da će joj se vratit uskoro jer sumnja na cirozu jetre. Nera jede jako dobro, pije dosta vode, spava bez nestajanja zraka, kreće se po dvorištu, ali je većinom u kući sa nama. Jedino nekad joj treba pomoć ako ide uz stepenice. 3 puta smo ju vodili na punktiranje te vode, a sad je bila na operaciji. Da li postoje nekakve tablete da se ta suvišna tekućina ne nakuplja tako brzo? Nerin doktor kaže da nema nikakvih tableta.

Rekao je i da je Nera puna tumora. Da li joj se i od toga stvara suvišna tekućina?
Hvala unaprijed, Sanja

O: Izuzetno mi je drago što je Vaša ljubimica nakon operacije dobro, a savjetovala bih Vam da je pokušate nositi uz stepenice jer je to ipak stanoviti napor za organizam.

Ascites predstavlja abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Volumen tekućine može biti vrlo mali ili pak značajni, rezultirajući povečanjem obujma trbuha. Ascites nastaje istjecanjem tekučine u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa. Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenom razinom albumina u krvnim žilama kod ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene, tumora.

Ascites je kompleksan zdravstveni problem a naročito stoga jer je simptom oboljenja a ne uzrok. Iz toga razloga i rješavanju problema se pristupa iz nekoliko smjerova. Najprije je potrebno načiniti kompletan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi, identificirati o kakvom se sadržaju radi (identifikacija stanica nakupljene tekućine),...

Najvažniji faktor u liječenju ascitesa je određivanje brzine razvitka ascitesa i kliničko zdravstveno stanje ljubimca. Ako se ascites sporo razvija, a ljubimac relativno dobrog zdravstvenog stanja, hitno liječenje, u pravilu, nije potrebno. No, ako se ascites brzo razvija, često je povezan i sa slabošću ljubimca, indiciran je hitan posjet veterinaru.

U ovisnosti o stanju, acites se liječi na nekoliko načina:

Terapeutska punkcija trbušne šupljine - velika količina tekućine u trbušnoj šupljini vrši pritisak na dijafragmu što dovodi do otežanog disanja. No, kod ovog zahvata nije poželjno u potpunosti ukloniti svu nakupljenju tekućinu jer navedeno dovodi do suprotnog učinka - gubljenje prevelike količine tekućine dovodi do promjena u homeostazi tekućina i šoka. Iz toga razloga su potrebne opetovane punkcije.

Diuretici - lijekovi koji potiču izlučivanje vode iz tijela. Tekućina se izlučuje putem urina. No, diuretici su najučinkovitiji u uklanjanju tekućine iz mekih tkiva nego tjelesnih šupljina pa iz tog razloga imaju i ograničavajući učinak u slučajevima ascitesa. U tu se indikaciju najčešće propisuje Fursemid ili Lasix.

Nadoknada kisika kod onih životinja kod kojih je otežano disanje. Nadoknada se vrši sve dok se dio tekućine iz trbušne šupljine ne ukloni.
Nagli nastup ascitesa ponekad zahtijeva intravenoznu nadoknadu tekućina kako bi se održala perfuzija tkiva i liječio šok životinje. Ako se utvrdi niska razina ukupnih proteina (uslijed niske razine albumina u krvi), daju se koloidne tekućine (tekućine koje povećavaju osmotski tlak plazme) kako bi se usporilo stvaranje tekućine u trbušnoj šupljini.

Ako se posumnja na infekciju, intravenozno se apliciraju antibiotici a u ovisnosti o konačnoj dijagnozi. Ascites uzrokovan infekcijom je situacija koja zahtijeva hitan kirurški zahvat.

Nadam se da sam Vam donekle približila problematiku, no, o mogućnostima liječenja i prognozi morat ćete razgovarati sa Vašim veterinarom ili se obratiti u neku najbližu veterinarsku kliniku ili pak Sveučilišnu ustanovu, gdje će kolege moći načiniti potrebne pretrage i pokušati poduzeti sve što je u njihovoj moći za pomoć Vašoj ljubimici.

OZNAKE: