Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam planinskog bernskog psa starog tri godine. Već prije je imao hot spot, kako to zovu veterinari, ali ove godine je imao već dva puta i sada je ponovno dobio. Rana se nalazi na lijevoj strani malo iznad buta. Mažem mu betadin kremom i pije klavocin. Do sada mu je od toga prolazilo, ali se nakon mjesec dana opet vratilo, na drugom mjestu. Zbog čega moj pas toliko često dobija tu bolest i šta se može učiniti za njegovu zaštitu? Može li od toga uginuti jer sam čuo da su jednoga psa zbog toga morali eutanazirati?
Puno pozdrava,
zabrinuti Igor

O: Akutna vlažna pyodermija ili "Hot spots" se spontano može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela Vašeg ljubimca, otkuda se može dalje širiti po koži.

Nastanku ove bolesti pogoduju brojni čimbenici, iako je najčešći uzrok bakterija. Postoje mnoge vrste bakterija, koje se mogu izolirati iz promijenjenih dijelova kože, ali bitno je i naglasiti da je većina takvih bakterija osjetljiva na djelovanje oralno i lokalno primjenjenih antibiotika.

Liječenje ove bolesti svodi se na preventivu (čišćenje i održavanje dlake), odnosno, ako dođe do pojave bolesti, višekratno dnevno tretiranje promijenjenih dijelova tijela, te oralna primjena antibiotika i antihistaminika u težim slučajevima.

U svakom slučaju, pridržavajte se uputa i savjeta Vašeg veterinara i na takav način osigurajte kvalitetniji život Vašem ljubimcu. 

Kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med., je pisala o toj temi ovdje.

OZNAKE: