Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih doznati nešto više o kožnoj bolesti Hot Spots i kako se ona tretira.
Hvala, Ivana

O: "Hot spots" ("vruće pjege") često nazivaju i "akutnom vlažnom pyodermijom". Simptomi nastaju naglo, koža je upalno promjenjena i bolna. "Hot spots" nastaje uslijed iritacije kože psa. Reakcija je svrbež ili upalna rekcija na određenom području.U slučaju svrbeža pas se pojačano češe, liže ili gricka, što dodatno pogoršava stanje kože, te dovodi do komplikacija.

Najčešći uzrok ovog oboljenja su infestacija buhama i alergije. U literaturi su navedeni i drugi uzroci koji izazivaju iritaciju: ugriz krpelja, komarca, ljetne vručine i sl. Vezani uz druge probleme, mogu zajedno dovesti do ove bolesti.

Najbolji tretman je prevencija. Očistite psa od vanjskih nametnika i tretirajte ih sredstvima koja imaju repelentno (odbijajuće) djelovanje. Četkajte ga svakodnevno i okupajte ga ako je izrazito uprljan. Nastojte isključiti ostale uzroke iritacije kao npr. ležanje na tvrdoj podlozi.

Ako je alergija uzrok iritacije, posavjetujte se s vašim veterinarom o eventualnoj dijeti kojom ćete isključiti hranu kao uzrok alergije. Veterinari u Pet centru ponudit će Vam i dodatno Vas savjetovati u izboru dijetne medicinske hrane, po prezentaciji detaljnijih podataka o navikama Vašeg psa.

U nekih pasa, sve ovo neće biti dovoljno te će se "hot spots" pojavljivati i dalje. Česte su sekundarne bakterijske infekcije koje površinu čine vlažnom.

Prvi korak u obradi kožne promjene je učiniti je suhom. Ošišajte dlaku oko oštećene kože.

Već prema preporuci vašeg veterinara, moguće je psa lokalno tretirati nekim od antiseptika te adstrigentnim sredatvima. Ponekad su potrebni antibiotici i kortikosteroidi.

OZNAKE: