Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Vlasnik sam belgijskog ovčara starog 2 godine. Jednom mjesečno mu dajem ampulu Advantixa, no bez obzira na to, prije tri dana sam primjetio čudno ponašanje psa, a posjetom veterinaru utvrđeno je da obolio od piroplazmoze. Psa svakodnevno pregledavam i nisam našao niti jednoga krpelja pa me zanima da li je moguće da ga je pas sam uklonio, a da je pritom ostala glava u tjelu psa te da  se zato razbolio? Da li je potrebno sredstva protiv krpelja davati cijele godine? Pretpostavljam da je pas već postao imun na ta sredstva te koji su kritični mjeseci u godini kada bi trebalo obavezno davati sredstva protiv nametnika? U kojem su dijelu dana i na kojim područjima krpelji najaktivniji? Srdačan pozdrav, Bruno

O: Krpelji su aktivni od proljeća do jeseni, više im odgovara toplo (ne prevruće) i vlažno vrijeme te će njihova aktivnost odnosno brojnost pasti uskoro, zbog nastupajućih toplih vremena, a ponovno će se aktivirati u jesen. Ovisno o vrsti krpelja ovisi i njihova aktivnost, neki su vezani uz šumsko stanište (Ixodes) i aktivni su tokom cijelog dana, neki uz riječno stanište i aktivniji su ujutro i predvečer (Dermacentor), a neki uz kamenjar (Rhipicephalus) te su aktivniji kada je manje toplo. Jedan krpelj može istovremeno biti nosioc uzročnika više bolesti, a najčešće je to babezioza ili piroplazmoza o kojoj su moje kolege više puta pisali ovdje, ovdje i ovdje.

Nakon što se krpelj dođe na psa, slijedećih 12-24 sata traži po tijelu domaćina najbolje mjesto za "prikvačiti se". Svaka vrsta krpelja ima svoje "omiljeno" mjesto koje može biti na području vrata, glave, u uhu ili u području međunožja.

Nakon što se vratite iz šetnje, psa je najbolje dobro iščetkati četkom ili samo proći rukom kroz krzno, što nervira krpelje te će većina otpasti ili pobjeći. Nakon što se krpelj usisao ili prikvačio na kožu, minimalno će proći do 12 sati nakon kojih se krpelj zasiti, a tada počinje ispuštati svoju slinu koja može u sebi sadržavati uzročnike raznih bolesti. U tom periodu bi trebalo krpelje ukloniti sa psa.

Preparati protiv krpelja (tzv.ampulice) djeluju 3  - 4 tjedna nakon dana aplikacije. Krpelj koji se prihvati ili usiše za kožu uginuti će u roku 6 - 24 sata, no on i dalje ostaje u koži (uginuli) te za par dana sam otpada s kože psa ili ga pas češanjem može otrgnuti. U tom slučaju glavica krpelja najčešće ostaje u koži.

U slučaju da na psu pronađete krpelja, a djelovanje pareparata je pri isteku ili je ono oslabljeno (pas se dosta kupao u vodi ili ga je vlasnik više puta oprao šamponom), morate sami iščupati krpelja pomoću pincete. Ako glavica krpelja slučajno ostane u koži, to mjesto treba dezinficirati i mazati antibiotskom kremom tijekom par dana. Nemojte sami vaditi ostatke krpelja jer možete izazvati infekciju kože i zakomplicirati zdravstveno stanje kože psa.

Korištenje ampule redovito (svaka tri tjedna se aplicira nova) uvelike smanjuje rizik od zaraze psa. Također tjedan dana nakon  aplikacije ampule, psu možete staviti repeletnu ogrlicu koju možete kupiti u Pet centru. Ovakve ogrlice natopljene su prirodnim uljima (naranča) te odbijaju kožne parazite od pasa, čime se ujedno i smanjuje postotak zakvačenih krpelja i spriječava razvoj bolesti poput babezioze.

OZNAKE: