Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam nekoliko pitanja vezanih za mog psa, star je 3,5 mjeseca i križanac je pekinezera. Naime, u zadnje vrijeme stalno jede drvo. Kad nađe štapić pojede ga u sekundi i stabiljke cvijeća sam trga i jede. Zanima me da li ga možda bole zubi jer je još malen, isto tako zadnjih dana si pravi grbu na leđima, kao mačka se napuše, a često pronađe i kakvu kost pa je pojede. Hranim ga prdigreeom i chapi konzervama i keksićima u odgovarajućoj porciji ali on nikad nije dovoljno sit.
Unaprijed hvala, Martina

O: Žvakanje i griženje je prirodno za pse.

Svi psi istražuju svijet sa svojim ustima, a naročito dok su štenad. Postoji mnoštvo razloga zašto ovo čine ali jedino što možemo učiniti je odučiti ih od ove loše navike te obratiti pažnju da ne uzmu nešto što bi im naštetilo zdravlju. Rast zubiju, neugoda, monotonija i nedovoljno kretanja su pogodovni faktori. No, žvakanje može biti usmjereno i na neprikladne predmete kao što je namještaj, jastuci i cipele te bilo kakav predmet u prirodi (drvo, kamen i sl.). Na Vama je da naučite psa što smije, a što ne smije žvakati.

Jedan od načina je da mu ponudite velik izbor igračaka. Kad izabirete igračke za Vašeg psa, uvijek morate voditi računa o tome što je sigurno za njega. Igračke za žvakanje uvijek bi trebale biti odgovarajuće veličine prema veličini psa. Uzice, gumbi ili tkanine u komadićima trebali bi se izbaciti iz popisa igračaka. Postoje i neke igračke koje bi se smjele dati isključivo pod Vašim nadzorom. Npr. igračke od špage i plišane igračke sa punjenjem. Ako se progutaju mogu uzrokovati gušenje ili obstrukciju crijeva. Sve igračke koje zvižde strogo morate nadzirati jer većina pasa teži tome da uništi zviždalicu iz igračke koju nakon toga može progutati. Dobro je mijenjati igračke; ako se prestane igrati sa jednom, uklonite je. Za nekoliko tjedana ponovno mu je ponudite. Imajte na raspolaganju različite igračke za Vašeg psa.

Također je bitno u šetnji uočiti trenutak kada se saginje prema uočenom neželjenom predmetu i naglo ga povući te odrješito reći "NE!" ili "PUSTI!". A čim ispusti pedmet nagraditi ga omiljenom poslasticom i vedrim tonom glasa. Zatim, preusmjerite pažnju Vašeg štenca s predmeta te započnite s igrom. Naučite ga igre "lovi" i "nosi" (npr. štap ili igračku), što će mu usta zadržati zaposlenima. Ako radite s njim svaki put kad ste vani kroz kratak vremenski period štene će poboljšati svoje ponašanje. Ako ga držite vani u stalnom pokretu potičući ga da Vas slijedi odagnati ćete mu misli na nepoželjne predmete. Također, možete ga ograničiti stavljanjem brnjice.

Psu bi trebali pružiti fizičku, mentalnu i društvenu aktivnost, a naročito prije nego ga ostavite samog. Nahranite ga prije odlaska, ostavite mu za igru neku zanimljivu igračku za pse, a da se ne osjeća potpuno usamljen ostavite upaljen radio ili televizor. Psi vole žvakati, pa je i u slučaju Vašeg psa igračka najbolji izbor. Osim toga, uz pomoć igračaka pas može vježbati svoj um i osjetila. Neke igračke za žvakanje su iznutra šuplje i mogu se napuniti ukusnim poslasticama. Izvlačenje hrane iz njih predstavlja izazov koji će psa zaokupiti duže vrijeme. Neke igračke su napravljene tako da ih pas nosom gura po podu i dok se igračka kotura, iz nje ispadaju komadići hrane. Pas će vrlo rado prihvatiti i igračke koje pište, zatim loptice ili mekane imitacije manjih životinja.

No, sve to neće biti dovoljno ako dugo izbivate. Ako ste u mogućnosti, zamolite nekog da izvede psa u šetnju i poigra se s njim. 

OZNAKE: