Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog westya starog 10 mjeseci i zanima me zašto mu je dlaka na nekim mjestima žućkasta. Kupam ga sa specijalnim šamponom za njega, za bijelu dlaku, ali mu je dlaka na nekim mjestima svejedno žućkasta. Čula sam da to može biti i od hrane. Što vi mislite?
Hvala, 
Ines

O: Uzrok promjene boje dlake može se naći u hrani, ali u pitanju mogu biti i neki kvasci.

Gotovo u svim superpremium hranama (Hill's, Eukanuba...) dodan je beta-karoten (karotenoid topiv u mastima) koji je biljni proizvod, provitamin koji u organizmu ima sposobnost konverzije u vitamin A. Bitan je za kožu i sluznice jer je koža najveći organ i direktna je zaštita od vanjskih utjecaja, a sluznice također imaju istu ulogu, samo što trebaju biti stalno vlažne da bi imale punu funkciju. Zaštitne funkcije kože i sluznice je nemoguće ostvariti bez vitamina A koji je najbolje uzimati u obliku beta-karotena. Također, beta-karoten pokazuje ovaj učinak i u plućima, crijevima, mokraćnim putevima, sinusima, štitnjači, žućnoj vrećici i drugdje gdje obnavlja funkcionalni epitel specifičan za te organe. Beta-karoten nalazimo u obliku biljnog pigmenta u naranči, kruški, mrkvi, špinatu, blitvi, mangu, bundevi, breskvi (narančasto, žuto, zeleno i crveno voće i povrće). Beta-karoten je antioksidans (štiti stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala), djeluje antitumorski preko T-staničnog imuniteta, sudjeluje u sintezi imunoglobulina. Čak i kod ljudi koji pretjeraju sa unosom beta-karotena moguća je pojava žutila kože.

Boju dlake i kože može promijeniti i Malassezia pachydermatis (Pityrosporum canis), a to je kvasac koji je izoliran iz zdravog vanjskog slušnog kanala i kože. Malassezia pachydermatis proliferira kada se promijene mikroklimatski uvjeti i u tom slučaju može nastati kliničko oboljenje. Promjene mogu biti lokalne-interdigitalne, na njušci, ušima, peranalne ili intertrigozne ili pak promjene mogu biti generalizirane. Lezije na koži su eritematozne, često hiperpigmentirane (žute do bakrene) sa alopecijom i ljuskama. Malassezia može biti prisutna u niskom broju kod životinja bez kutanih lezija, nalaz od barem 3-5 kvasaca po polju velikog povećanja smatra se potrebnim da bi se proglasila uključenost kvasaca u nastanku lezija. Također svakodnevno pranje psećih šapica više puta na dan, a da ih niste nakon kupanja dobro posušili, stvara uvjete koji pogoduju proliferaciji kvasaca.

OZNAKE: