Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Radi alergije bebe na mačju dlaku bili smo prisiljeni dati našeg mačora na udomljavanje u drugu obitelj. On je s nama 8 godina (odmalena) i samo je u stanu. Kastriran je, nije vezan za čovjeka, nije nikad bio prevelika maza, uglavnom bi spavao i jeo, tek nešto sitno u toku dana bi tražio malo pažnje od nas. Nakon preseljenja koje je zapravo prošlo prilično mirno, s novom obitelji je uspostavio solidan kontakt od prvog dana, jeo je, pio, obavljao nuždu na svom wc-u. No problem nastaje kad se navečer pogase svjetla i ode se spavati, jer tad mačor počinje mjaukati i gotovo da ne prestaje do jutra. Novi vlasnici su puni strpljenja i volje, ali nakon nekoliko neprospavanih noći i rada cijeli dan, polako počinju

odustajati i gubiti nadu. Koliko je ovakvo ponašanje normalno i da li je za očekivati da će se u nekom kraćem periodu smiriti? Postoji li nešto što oni mogu napraviti, a da spriječe to očajavanje cijelu noć? Jasno nam je da je on u strahu i stresu od preseljenja, bez obzira na to što ima dobar kontakt sa novom obitelji, ali koliko je realno očekivati da će to trajati?
Sanja

O: Mijaukanje mačaka prvenstveno je usmjereno na ljude. U vezi s drugim mačkama mijaukanje je jedino povezano između mačića i majke, no u kontaktu odraslih mačaka se ne pojavljuje.

Ton i visina mijaukanja pomaže vlasniku razumijevanju njegova značenja. Što je zvuk niži, to je mačka razdražljivija. Ako je zvuk visoki tada je mačka vjerojatno sretna jer je uspjela prenijeti poruku. Mijauk dobrodošlice je obično vrlo visoki. S vremenom, mnogi vlasnici nauče razlikovati "mačje riječi". Ponavljanje poruke kao što su "gladan sam" ili "mazi me" vrlo su lako prepoznatljive.

Jedan od najčešćih razloga zašto mačke prekomjerno mijauču je iz razloga što su naučene da će dobiti sve što žele, bilo da je u pitanju hrana, pozornost, pažnja...

Mijaukanje, pak, tijekom noći uzrokom je nekoliko faktora pri čemu je najučestaliji promjena prostora življenja, no jedan od uzroka su i glad ili bilo kakva promjena rutine te, naravno, privlačenje pažnje. Najučinkovitiji način rješavanja ovog problema je naučiti mačka da neće dobiti više pažnje ukoliko će mijaukati.

Sljedeće, mačka treba tijekom dana obasuti aktivnostima kako bi tijekom noći ipak spavao. Neka se vlasnici pokušaju više igrati sa njime kada su kod kuće a tijekom njihova izbivanja osiguraju dovoljnu količinu različitih igračaka koje će ga zaokupiti veći dio dana. U većini se slučajeva pokazalo da je mački dovoljno 10-20 minuta aktivnosti (lovljenja loptice, miša ili sl.) da se izmori i poželi spavati kada i vlasnici.

Zatim, ukoliko vlasnici spavaju sa zatvorenim vratima spavaće sobe, a mačak mijauče na vratima, mogu ga naučiti da izbjegava njihova vrata tijekom noći na način da ga poprskaju vodom kada ga čuju da mijauče prskalicom ili vodenim pištoljem. Pri tome je važno mlaz vode usmjeriti ispod vrata kako ne bi vidio vlasnika i povezao ove dvije slučajnosti.

Osim navedenoga, tijekom dana mačka treba naučiti da neće dobiti pažnju kada mijauče na način da ga se mazi kada je tih a ukoliko počne mijaukati treba se jednostavno udaljiti od njega. Isto tako, kada mijauče treba ga ignorirati a kada stane tek ga tada maziti. Također, treba pokušati izbjeći bilo kakve fizičke kazne kako ne bi počeo osjećati negativne emocije prema vlasnicima.

Tijekom noći, vlasnici bi trebali u potpunosti ignorirati mačka. Ovo zna biti ponekad iznimno teško jer čak i guranje ili obraćanje u svrhu smirivanja ili tjeranja iz sobe mačak može shvatiti kao davanje pažnje pa stoga nastaviti sa mijaukanjem.

Osim tradicionalnih načina pokušavanja ispravljanja nepoželjnih ponašanja, može se pristupiti i davanju preparata na biljnoj bazi u obliku tableta (Kalm Aid ili Dia Calm) ili granula (Bachova cvjetna mješavina). KalmAid tablete sadrže L-triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja utječe na produkciju serotonina, hormona koji u organizmu iskazuje smirujući i opuštajući efekat. Osim ostalih biljaka, u svom sastavu DiaCalm tablete imaju i valerijanu koja ima smirujuće karakteristike i veliku učinkovitost čak i u izazivanju pospanosti. Granule Bachove cvjetne mješavine Strah i Prva pomoć učinkovite su u uklanjanju negativnih emocija poput nervoze, straha i anksioznosti odnosno fizičke nelagode i boli. Ovisno o težini stanja daje se 5 do 10 granula dva do tri puta dnevno u vodu, hranu ili direktno u usnu šupljinu.

Od pomoći može biti i preparat Feliway u obliku raspršivača. Naime, radi se o sintetičkoj kopiji mačjih facijalnih feromona, koje mačke koriste u svrhu obilježavanja teritorija kao sigurnog i dobro čuvanog. Oponašanjem prirodnih mačjih facijalnih feromona, Feliway stvara stanje poznatog i sigurnog u okolini. Kao rezultat, Feliway se može koristiti u pomoći osjećaja ugode i sigurnosti mačaka kada se suočavaju sa izazovima i/ili prevencije ili smanjenja stresa uslijed promjena u okolini a učinkovitost je vidljiva već nakon 2 do 3 dana.

Mačke su socijalna bića, no koliko je vremenski potrebno da se prilagodi na nove uvjete života zna prilično individualno varirati, ali se smatra kako je za akomodaciju potrebno prosječno vrijeme od oko 3-4 tjedna.

OZNAKE: