Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 3 zlatne ribice nešto više od 3 mjeseca. Držim ih u 11 l akvariju, imam pumpicu za kisik i sve je bilo ok do jutros kada sam vidjela jednu ribicu da leži na boku na dnu akvarija. Odmah sam je premjestila u drugu posudu s odstajalom vodom ali se ona i dalje isto ponaša. Ostale dvije ribice su OK, plivaju i pravo su vesele. Već ste mi jednom pomogli i brzo dogovorili, nadam se da ćete i sada. Hvala unaprijed,
Lejla

O: Veličina Vašeg akvarija ne odgovara broju ribica koje se u njemu nalaze.

Prenapučenost akvarija često dovodi do stresa, pada imunološkog sustava i pojave bolesti. Na svaku zlatnu ribicu trebalo bi biti oko 10 litara vode. Zlatne ribice imaju nešto jaču probavu od ostalih hladnovodnih ribica, pa i više onečišćuju vodu u akvariju. Upravo zbog toga vlasnici koji imaju akvarije bez adekvatne filtracije ili je uopće nemaju, često mijenjaju vodu. Prilikom svake promjene vode, mijenjamo i cijelokupan medij u kojem ribica živi, što dodatno djeluje stresno na njihov osjetljivi organizam. Fekalije i ostaci hrane, osim onečišćenja vode, uzrokuju promjene u pH vode, pojavu nitrita, nitrata, amonijaka itd. S vremena na vrijeme trebalo bi obratiti pažnju na te vrijednosti, a možete ih provjeriti pomoću specijalnih testova.

Svakako Vam savjetujem da razmislite o tome da svoje ribice premjestite u veći akvarij, te im uz adekvatnu filtraciju i rasvjetu omogućite što bolje uvjete. Odstajalu vodu koju koristite za akvarij možete tretirati i sredstvima Aquatan od Sere i AquaSafe od Tetre. Ta sredstva umanjuju stres u ribica, zaštićuju njihovu sluzokožu, vežu teške metale i neutraliziraju klor.

Ležanje na boku svakako nije fiziološki položaj ribice, pa nam takvo stanje govori da je došlo do poremećaja biološke ravnoteže u akvariju i pojave bolesti. Bolesti mogu biti bakterijske, virusne, gljivične i parazitarne etiologije. Vrlo je važno reagirati na vrijeme, kako bi se ribice što prije oporavile. Infekt može zahvatiti unutrašnje organe, iz kojih nerijetko "migrira" i na vanjske dijelove tijela i obrnuto. Često ovakvo stanje može biti i posljedica upale ili rupture zračnog mijehura, kojima prethodi infekcija najčešće bakterijske etiologije. Na žalost za sada ne postoji adekvatna terapija koja bi riješila ovaj problem.

Savjetujem Vam da akvarij tretirate sredstvom Furanol od JBL-a, preparatom širokog spektra djelovanja protiv niza različitih mikroorganizama, a imunološki odgovor možete pojačati vitaminskim preparatima.