Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednu zlatnu ribicu u akvraiju (15 ili 30l) nema nikakvog filtera, vodu joj mjenjam svaka 3-4 dana, razmišljao sam o filteru i nekom bilju ili ukrasima za akvarij da ne bude baš u praznom akvariju...ali više me brine što ribica je skoro cijelo vrijeme bez volje. Sad je prošla godina dana kako je imam i ona zadnjih više od pola godine ne jede veselo kao prije, više vremena provodi na dnu akvarija bespomično, tu i tamo malo pliva ili zna divljati po površini, bez obzira da li joj vodu mjenjam svaki dan ili svaka 3-4 dana. Danas dok sam joj čistio akvarij primjetio sam da hranu skoro i nije pojela, većina je bila po dnu zajedno s nekim grudicama kao bijele paučine?!? Da je stavim na malo svjetlije mjesto?

Možda joj je trenutno pretamno? Vodu joj stavljam mlačnu - sobne temperature. Primjetio sam da baš ne jede novu hranu koju sam kupio.  Hrana koju je prvu jela je Raggio Di Sole Fish Gold (crvena kutijica) a sad jede Gold Pet Dajana profesional c+ stabilized multivitamin. Što da radim sa svojom ribicom? Još jedna stvar: zadnjih dana je bespomična na dnu i "ubrzano diše" ...Hvala! Goran

O: Akvarij treba postaviti na svjetlo mjesto, ali koje nije izloženo direktnom suncu, jer od previše sunčevog svijetla rastu alge i mijenja se temperatura vode. Također ne valja akvarij postaviti u mračan kut jer se ništa u akvariju neće vidjeti, a niti blizu radijatora jer će dolaziti do promjene u temperaturi vode.

Bilo bi poželjno da u akvarij stavite filter za vodu, pumpu za zrak i lampe ako je akvarij u mračnom dijelu sobe te grijač kako bi temperatura vode za ribicu bila konstantna. Idealna temperatura vode za zlatne ribice je 20-25 stupnjeva celzijusa, pH vrijednost 6,8-7,5. Ako je temperatura u akvariju previsoka, ubrzava se metabolizam riba i time im se skraćuje životni vijek. Zlatnim ribicama je potrebno redovito mijenjati vodu jer stvaraju veliku količinu otpadnih tvari što može zagaditi vodu, a pogotovo jer nemate sustav za filtriranje vode. Potrebna im je i viša razina kisika nego drugim tropskim ribama.

Što se hrane tiče, zlatne ribice vole raznovrsnu pahuljastu hranu kao što su crveni crvi, tubifex, ličinke vretenca, žive vodenbuhe. Vjerovatno nešto krivo radite u vezi održavanja akvarija i zbog toga je Vaša zlatna ribica u takvom stanju koje ste mi opisali, a možda se radi i o nekom oboljenju koje Vam ne mogu dijagnosticirati preko interneta i iz tako malo podataka.

Stoga Vas pozivam da posjetite naše Pet Centar trgovine i potražite savjet stručne osobe za akvaristiku.