Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koja je razlika između životnog vijeka mješanca i čistokrvnog psa (ako je ima)? Također me zanima što sve može uzrokovati mješancu vrijeme vatrometa na Novu godinu ?

Puno Vam hvala,
David

O: Općenito se smatra kako male pasmine pasa imaju dulji životni vijek od velikih pasmina, a isto tako je i razlika kod mješanaca i čistokrvnih pasa. Najveći faktor koji utječe na ovu pojavu u čistokrvnih pasa je depresija ekspresije gena koji utječu na životni vijek uslijed parenja u srodstvu.

Povijest svake pasmine određuje postotak onih životinja koje se pare u srodstvu te je stoga životni vijek te određene pasmine pod većim utjecajem nego neki drugi faktor, npr. veličina psa. Uzevši kao primjer zašto velike pasmine pasa žive kraće nego male pasmine pasa, došlo se do zaključka kako su velike pasmine prisutne u mnogo manjem broju jedinki od malih pasmina pa su tako i mužjaci takvih pasmina prekomjerno iskorištavani, a tako i njihov genetski potencijal.

 

Dakle, kako kod mješanaca dolazi do miješanja gena, manje su mogućnosti genetskih deformacija te je stoga i njihov utjecaj na životni vijek manji pa se smatra kako općenito imaju dulji životni vijek od čistokrvnih pasmina pasa.

 

Vezano uz Vaš upit o djelovanju vatrometa na naše kućne ljubimce, prvenstveno valja spomenuti da kod ljubimaca nije rijedak strah od zvuka vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava, kao i drugih glasnih zvukova.

 

U svijetu životinja strah je normalna reakcija na prijeteće situacije ili odbojne stimulanse, a u svrhu zaštite životinje od boli. Ovakav se strah može razviti nakon jednog izlaganja zastrašujućoj situaciji ili se može postepeno pojačavati sa svakim novim izlaganjem.

 

Prestrašeni pas se može ukočiti, dahtati, tresti se, prekomjerno sliniti, pokušati pobjeći, sakriti se ili lajati na zvuk koji kod njega izaziva strah. U teškim slučajevima straha dolazi i do ozljeđivanja kod pokušaja bijega, bježanja dalje od izvora zvuka, što dovodi do pojačanog rizika ozljeđivanja u prometu, no ne treba zaboraviti i činjenicu da psi odlutaju.

 

Zvuk vatrometa izuzetno je jak i gotovo svakog psa može naglo prestrašiti. Isto tako, činjenica je kako je osjet zvuka u pasa mnogo osjetljiviji nego naš pa eksplozivni zvukovi mogu dovesti i do oštećenja sluha. Ovo ne bi trebalo biti zabrinjavajuće, osim ako niste u središtu vatrometa. Isto tako, u takvoj situaciji postoji rizik i za mehaničko ozlijeđivanje tijela ostatkom petarde, rakete vatrometa ili drugih pirotehničkih sredstava.

 

Preporučuje se da vlasnik psa ostane kod kuće sa svojim ljubimcem, a naročito ako se pas još nije susreo sa ovako glasnim zvukovima. Pas koji je prestrašen nije racionalan. Ponekad u pokušaju bijega i sakrivanja mogu izgrebati ili izgristi vrata gotovo na komadiće ili pobjeći u nepoznatom smjeru.

 

Ako uočite strah kod Vašeg ljubimca, nemojte ga kazniti jer time samo potvrđujete da je to nešto čega se treba bojati, a time se stanje samo pogoršava. Također, ako se uzrujate zbog takvog ponašanja Vašeg ljubimca, ovo će i njega činiti nervoznijim. Zatim, nemojte ga maziti, tepati mu ili ga ohrabrivati jer takvu Vašu reakciju psi shvaćaju kao nagradu za svoje ponašanje. Iako bi Vam to možda moglo biti vrlo teško, ignorirajte bilo koje plašljivo ponašanje psa.

Želim Vam obojma mirnu noć i svako dobro u nadolazećoj novoj godini! Sretno!

OZNAKE: