Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam vodenu kornjaču. Ne znam da li ona još uvijek spava zimski san, ali oči ima zatvorene, nikako se neće probuditi. Da li mi možete reći nešto o tome? Kornjača, kad je u vodi pliva ukoso, da li je to neka bolest? Možete li mi reći kad će se otprilike probuditi? Koliko može biti izvan vode, jer ona spava na plutajućoj kori i rijetko ide u vodu. 
Pozdrav, Ana

O: U prirodi kornjače obično hiberniraju  (spavaju zimski san) u periodu nepovoljnih klimatskih uvjeta.

U periodu hibernacije metabolizam im se toliko uspori da je potrošnja energije za održavanje na životu minimalana. Kornjače u zatočeništvu ne hiberniraju jer su im konstantni i nepromijenjeni uvjeti života u akvaterariju.

Opisano stanje ukazuje na probleme očiju, a  posljedica je ili infekcije oka ili jednolične prehrane (avitaminoza A tj. nedostatak vitamina A) ili neadekvatnih uvjeta u akvaterariju, a najčešće je kombinacija navedenog. Bolesti očiju u kornjača manifestiraju se otečenim kapcima, žmirkanjem ili potpunom nemogučnošću otvaranja očiju, gnojnim iscjedkom i svrbežom, a nastaju kao posljedica upalnih promjena izazvanim infekcijama.

Najčešće infekcije su bakterijske etiologije povezane s onečišćenom vodom, zbog velike količine amonijaka, nitrita i nitrata u vodi u kojoj borave. Upala očiju ponekad se može nadovezati i na upalu pluća (zijevanje i cviljenje). Kornjače koje imaju problema s očima pretežno borave na kopnenom dijelu terarija, sunčajući se, imaju smanjen apetit, a ponekad potpuno prestanu jesti. Svakako Vam savjetujem da obratite pažnju da li Vaša kornjačica ima sve potrebno u terariju za normalan život.

Temperatura vode bi trebala biti najmanje 25 - 26°C, što ćete postići ukoliko imate grijač. Na nižim temperturama vode, kornjačama se uspori metabolizam (gmazovi su hladnokrvne životinje i neophodna im je toplina iz okoline da bi mogli normalno i zdravo živjeti), jer im je hladno te prestaju jesti, a podložnije su i oboljenjima.

Obavezno posjetite veterinara kako bi pregledao kornjaču i započeo s terapijom. Podignete temperaturu vode na 30°C, dok se kornjačica ne oporavi. Osim temperature, važno je i osvjetljenje koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način imitiramo sunčevo svjetlo koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje, te na taj način omogućila resorpcija kalcija u kosti i oklop. Vrlo brzo zbog nedostatka UV zračenja dolazi do problema s oklopom, odnosno oklop postaje mekan, što često završava uginućem. Ukoliko kornjača još jede, u prehranu joj ubacite sirovo meso (riba, piletina...), a redovnu hranu obavezno obogatite vitaminima.