Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Imam dvije robodovski hrčkice već godinu i pol dana. Čitavo to vrijeme su zajedno u kavezu i nisam imala nikakvih problema s njima, igrale su se zajedno, čistile jedna drugu, išle meni i mojima doma na ruku i mazile se. Prije mjesec dana tokom noći su se jako potukle (veća je napala manju) tako da sam ih morala razdvojiti. Od onda se veća jako čudno ponaša, stalno skače i cvili, par puta je skoro prevrnula terarij kako je skakala na zid. Primjetila sam da se zadnjih par dana baca na leđa i kao da se grči, ali me isto tako napada kada je pokušam pomaziti. Od danas ujutro leži na leđima i kao da uopće ne diše, a kad je dotaknem počne samo micati s nožicama.

Ima zatvorene oči - uopće ih ne otvara, čak niti kada ju dotaknem. To mi je malo čudno za zimski san - s obzirom na to da prošlu zimu uopće nisu spavale, dapače, nisu se niti malo smirile. Molim za pomoć jer ne znam šta se dešava s njom. Hvala unaprijed, Ivana.

O: Naveli ste da su Vaše male ljubimice stare godinu i pol i teška srca moram podsjetiti da životni vijek naših malih kineskih hrčaka nije velik. Žive uglavnom do dvije - dvije i pol godine. Poznato je da okolna temperatura od 5°C inicira odnosno dovodi hrčka u stanje lažne hibernacije (zimski san), a povećanje vanjske temperature za nekoliko stupnjeva vraća ih u normalno stanje budnosti. Kad je hrčak u zimskon snu ukočen je i hladan na dodir, te na prvi pogled izgleda kao da je uginuo. Pomnijim pogledom uočava se blago pomicanje dlačica oko ustiju u pravilnim intervalima. Utopljavanjem se počinje trzati i tresti, njegova tjelesna temperatura se lagano podiže ka normali, a pomicanje "brkova" se ubrzava. Potpuno buđenje iz zimskog sna uslijedi nakon 30-60 minuta i tada mu je potrebno osigurati obilje hrane i vode i ostaviti ga u miru.

U literaturi se navodi kako kineski hrčci ponekad iz nepoznatih razloga počnu biti agresivni prema pripadniku iste vrste i spola, a najčešće se ova pojava događa kad su stari oko 1,5 godinu do dvije. Tada ih je potrebno razdvojiti u zasebne kaveze jer te borbe mogu potrajati dok jedan ne ugine.

Također, uzrok ponašanju Vaše ženke hrčka može biti i trauma ili ozljeda zadobivena kretanjem i igranjem u kavezu. Zatim, nedostatak vitamina E kroz duži period kod malih glodavaca dovodi do krvarenja i nekroze (propadanja) u centralnom živčanom sustavu, CNS, s posljedičnim miopatijama i paralizama, hodaju poput vaše ljubimice. Trebalo bi joj pomoći da se vrati u bolju kondiciju s balansiranom hranom za male glodavce i vitaminima (E vitamin).

Hrčci mogu doživjeti srčani ili moždani udar koji se obično događa tijekom noći kad su i inače aktivni. Pokazuju nekoordinirane kretnje sa poluparalizama na jednoj strani što rezultira grčem glave i nemogućnošću hodanja. Također, mogu opetovano padati ili su u nemogućnosti normalno sjesti. Mnogi hrčci uspješno se oporave nakon napada, ali je nužno da u prvim danima nakon napada ima očuvanu želju za hranom i vodom jer ga je ponekad potrebno ručno hraniti. Hrčci koji su imali napad oporave se u toku nekoliko dana, a za potpuni oporavak ponekad je potrebno i nekoliko tjedana. Drugi uzrok nekoordiniranih kretnji i nemogućnosti održavanja ravnoteže je infekcija uha, pa ako se stanje ne popravi u roku dva dana svakako je potrebno potražiti pomoć veterinara. Hrčci pokazuju znakove nekoordiniranosti i često padaju, a i često drže glavu na jednoj strani. Ponekad pokazuju neprirodne kretnje i u slučaju premalog kaveza što se naziva kaveznom paralizom. Također se smatra da do takvog stanja dolazi i prilikom nedostatka vitamina D i E, kad je potrebno u prehranu dodati vitaminske pripravke.

S obzirom na izneseno savjetujem Vam da posjetite veterinara kako bi kliničkim pregledom i drugim dijagnostičkim metodama utvrdio uzrok takvog ponašanja te poduzeo odgovarajuću terapiju.