Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već drugu godinu imam crvenouhe kornjačice i primjetila sam da se zimi zavlače kao da spavaju zimski san. Prošlo proljeće čim je zatoplilo živnule su i počele normalno jesti i dosta su narasle. Zanima me je li to možda razdoblje hibernacije? Držimo ih u plastičnoj posudi namijenjenoj kornjačicama.
Unaprijed zahvaljujem!
Nike

O: Kako Vaše kornjače držite u plastičnoj posudi, predpostavljam da u vodi nemaju grijač. Kornjače su gmazovi čija aktivnost ovisi o temperaturi okoline.

Temperatura zraka zimi u našim stanovima je ugodna za ljude, ali ako je posuda s vodom na podu prostorije vrlo lako dolazi do podhlađivanja. Kornjače koje žive u grijanoj vodi (25-26°C) jednako su aktivne kroz cijelu godinu. Pred zimu se gmazovi u prirodi, s padom temperature, ukopavaju pod zemlju (tako ne dlazi do smrzavanja), ali pri niskim temperaturama njihov metabolizam je toliko usporen (hibernacija) da životinje koriste minimalne količine energije i tako dočekaju tople dane. U slučaju da je temperatura vode tj.okoliša tek nešto niža, gmazovi postaju usporeni i prestaju jesti.

Razlike u aktivnosti zdravih kornjača između maksimalnih, optimalnih i minimalnih temperatura u potpunosti ovise o temperaturi okoliša.