tanja_mutak1
:
.,

Odgovara: Tanja Krulc, dr. vet. med., Pet centar, Drvinje1, Zagreb


P:
Nabavio sam prije nekoliko dana kavez za prepelice, a zatim i same prepelice. Čim sam ih stavio u kavez primjetio sam čudno ponašanje kod ženki, počele su napadati mužjake. Mislio sam da je to nešto normalno ali kad sam ujutro došao našao sam mužjaka sa iskopanim očima, i ženke su ga i dalje konstantno kljucale. Uzeo sam ženku za koju sam mislio da pravi najviše problema i vratio je bivšem gazdi i uzeo novog mužjaka, i njega sam stavio među preostale ženke. Međutim od tri ženke u kavezu 2 su mu odmah počele kljucati oko očiju i napadati ga Koga god sam pitao kažu da je to nemoguće, ali očito da nije jer se meni dešava. Ako imate neki savjet bio bi jako dobrodošao. Zlatko

O:
Prepelica je koka selica iz Sredozemlja i Afrike, a u naše krajeve dolazi u travnju i svibnju, a odlazi u rujnu. Spadaju u red ptica Galliformes, vrsta pučpura prepelica (Coturnix coturnix) nastanjuje gotovo cijelu Europu. Dobile su imena prema području prebivanja (japanska, europska, afrička, australska). U Istri je naseljena virdžinijska prepelica (Coturnix virginiana) koja voli topliju klimu. Godišnje nesu 250-360 jaja, mase 7-14 grama. Masa 6 mjeseci stare prepelice je 150-190 grama. Prepelica je spolno zrela sa 40 dana starosti (mase 100-110 grama).

To su male ptice osjetljive na hladnoću i kod gradnje objekta za uzgoj prepelica, nužna je dobra termoizolacija. Obitelj čini jedan mužjak i 2-5 ženki. Mužjaci se mogu držati pojedinačno i skupno, a ženke samo skupno. Kavezi za obitelji su dimenzija 40 x 25 x 25 cm, a za 25 ptica treba 70 x 70 x 30 cm prostora.
Ako je u kavezu veći broj mužjaka, sukobi među njima su česti, a time i ranjavanje onih slabijih. Stoga se ne preporučuje držanje dvojice ili više mužjaka s više koka u jednom prostoru jer su jako agresivni, sukobljuju se s drugim mužjacima u jatu, gdje često slabiji bude ozlijeđen ili ugine.

Ako se prepelice nesilice drže u baterijama, uzgajatelj amater, ako mu je stalo do prepelica, trebao bi osigurati velik peradnjak s ograđenim ispustom. Samo u takvu prostoru
one mogu iživjeti svoje instinkte. I prepelice za tov uživaju u uvjetima takvog držanja, iako veća mogućnost kretanja ide na račun brzog tova radi mesa. Dovoljna dužina hranilica vrlo je važna jer među prepelicama vlada izrazita hijerarhija, pa će jače prepelice potiskivati one slabije.

U optimalno osvijetljenom prostoru životinje su obično mirnije, a zapažen je manji utrošak hrane i energije. Pri jačem osvjetljenju puno su aktivnije i može doći do pojave kanibalizma ako prehrana nije raznovrsna i kvalitetna. Prva dva tjedna, osvjetljenje treba biti 23 sata dnevno, a kasnije se smanjuje na 14-18 sati dnevno. Intenzitet osvjetljenja iznosi 2 W/m˛. Koristi se bijelo svjetlo ili crveno (Crveno svjetlo sprječava kanibalizam (kljucanje pilića međusobno i ranjavanje).

Nisu probirljive u pogledu hrane, a njihovo držanje i uzgoj su jednostavni. Jedu gotovo sve vrste sitnijih sjemenki i ako se ne uzgajaju farmski, hranjivi sastojci ne moraju biti uravnoteženi. Svoju potrebu za bjelančevinama zadovoljit će svježim sirom i usitnjenim tvrdo kuhanim kokošjim jajetom kojega treba pomiješati s kukuruznom krupicom. Dva do tri puta tjedno treba im davati sitno sjeckano zelenje iz prirode i povrtnjaka (blitva, salata, matovilac, kopar, neven, maslačak, mišjakinja, djetelina, lucerka, kopriva, stolisnik...).
Ovoj smjesi možete dodati sitno sjeckane jabuke i ribanu mrkvu. Dodatna hranidba zelenom hranom opskrbit će ih vitaminima, mineralima, enzimima, sekundarnim tvarima i vrlo će dobro utjecati na njihovo zdravlje.  Osim osnovne hrane, na raspolaganju uvijek moraju imati pijesak pomiješan s mljevenim školjkama i drvenim ugljenom (grit za sobne ptice).

Ukratko dovoljno prostora sa pravilnom temperaturom i osvjetljenjem uz kvalitetnu hranu uz dodatak svježe hrane ili vitaminskih dodataka trebalo bi spriječiti pojavu kanibalizma.

OZNAKE: