Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kad pustim iguanu, ona se stalno skriva u što dublja mjesta. I kako da znam da li je moja iguana mužjak ili ženka? Antonio

O: Iguane mogu dostići dužinu od 1,5 m i težinu od 10 kg. Veći primjerci su zabilježeni, ali oni su prilično rijetki. Zabilježeno je da je jedna zelena iguana, držana kao ljubimac, doživjela 69 godina, no inače žive 20-35 godina.

Zelene iguane imaju red šiljaka na leđima, koji služe kao sredstvo za odvraćanje grabljivica.

Repovima mogu zadati jake udarce, a u slučaju da ih velika grabljivica uhvati za rep, jedan njegov dio može se odlomiti bez većih posljedica, kako bi iguana pobjegla. Rep se relativno brzo regenerira.

Iguane imaju veoma dobro razvijen podvaljak koji im pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Zelene iguane imaju dobar vid, no samo kad pri dobroj osvjetljenosti. One posjeduju i ćelije koje im omogućavaju vidjeti ultraljubičastu svjetlost. Zelene iguane imaju i fotosenzitivni organ na vrhu tijela koji se često naziva i treće oko. Iako se naziva okom, ono ne može stvoriti jasnu sliku, već iguane pomoću njega mogu detektirati promjene u osvjetljenju tj. sjene koje možda prave grabežljivci iznad njih.

Iguane imaju zube na unutrašnjoj strani vilice pa ih je nekad na manjim primjercima teško uočiti. Njihovi zubi mogu probiti ljudsku kožu.

Iguane su prvenstveno biljojedi (salata, mrkva, poriluk...).

Razvijanje "društvenih", tj. osobnih odnosa s iguanama traje više godina. Poslije pet do deset godina, iguane mogu izraziti vezanost pa čak i izraženu depresiju zbog razdvojenosti. Dakle, Vašoj iguani dajte vremena da se privikne, neka to bude postepeno i problema neće biti.

Što se tiče determinacije spola,  muške iguane imaju dva muška spolna organa, svaki s unutarnje strane bedra (stražnje noge) koji su smješteni pod kožnom tvorevinom. Ženke pak imaju jedan maleni otvor kod analnog otvora (kloaka).