Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam iguanu staru oko godinu dana. Nažalost, često oboljevam od angina i različitih bolesti. Arny (iguana) je naviknut biti na rukama i šetati po sobi, a sada se bojim da i on ne bi dobio nekakvu bolest. Molim da mi kažete ima li ikakvih briga ili smijem Arnya bezbrižno imati na rukama?
Unaprijed hvala, David

O: Iguane su rod gmazova čiji pripadnici nastanjuju tropske oblasti Kariba, Srednje i Južne Amerike. Rod iguana obuhvaća dvije vrste - Iguana iguana (zelena iguana) i Iguana delicatissima (mala iguana).

Zelena iguana je rasprostranjenija i može se naći od južnog Brazila pa sve do Meksika i Floride i u dijelu doline Rio Grandea. Zelena iguana se često drži i kao kućni ljubimac.

Zbog velikih razlika u izgledu (iguane u Peruu su često plave, u Kostarici su crvene, u drugim oblastima crne, pa čak i ljubičaste), od njihove prve klasifikacije (Line, 1758.) pa do danas relativno je skoro "otkriveno" čak sedamnaest vrsta iguana. Na kraju se ispostavilo da su sve, osim vrste Iguana delicatissima, zapravo inačice zelene iguane.

Iguane mogu dostići dužinu od 1,5 m i težinu od 10 kg. Veći primjerci su zabilježeni, ali oni su prilično rijetki. Zabilježeno je da je jedna zelena iguana, držana kao ljubimac, doživjela 69 godina, inače žive od 20-35 godina.

Zelene iguane imaju red šiljaka na leđima, koji služe kao sredstvo za odvraćanje grabljivica. Repovima mogu zadati jake udarce, a u slučaju da ih velika grabljivica uhvati za rep, jedan njegov dio može se odlomiti bez većih posljedica, kako bi iguana pobjegla. Rep se relativno brzo regenerira. Iguane imaju veoma dobro razvijen podvaljak koji im pomaže u održavanju tjelesne temperature.

Zelene iguane imaju dobar vid, no samo kad pri dobroj osvjetljenosti. One posjeduju i ćelije koje im omogućavaju vidjeti ultraljubičastu svjetlost. Zelene iguane imaju i fotosenzitivni organ na vrhu tijela, koji se često naziva i treće oko. Iako se naziva okom, ono ne može stvoriti jasnu sliku, već iguane pomoću njega mogu detektirati promjene u osvjetljenju, tj. sjene koje možda prave grabežljivci iznad njih.

Iguane imaju zube na unutrašnjoj strani vilice pa ih je nekad na manjim primjercima teško uočiti. Njihovi zubi mogu probiti ljudsku kožu.

Iguane su prvenstveno biljojedi.

Kada su uplašene, zelene iguane pokušavaju pobjeći. Ako je u blizini vodena površina, one će pokušati zaroniti. Ranjene iguane su agresivnije od neozlijeđenih. Inače, iguane vole ležati na suncu i nisu agresivne.

Iguane mogu biti prilično poslušne i lako se dresirati da izađu van u "WC" (kada je toplo) ili se, pak, priviknuti na pražnjenje na posebnom mjestu.

Razvijanje "društvenih", tj. osobnih odnosa sa iguanama traje više godina. Poslije pet do deset godina, iguane mogu izraziti vezanost pa čak i izraženu anksioznost zbog razdvojenosti.

Ne trebate se bojati da će Vaš ljubimac oboljeti zbog Vaših zdravstvenih tegoba, no ono na što svakako morate paziti, Vi i ostali ukućani, jest obavezno pranje ruku nakon doticaja s iguanom. Razlog je taj što iguana na svojoj koži ima postojanu količinu bakterija iz roda Salmonela te stoga treba oprezno rukovati s iguanom.