Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam patuljastog zeca od 5 i pol godina koji je prije nekolio mjeseci počeo intenzivno čupati dlaku na vratu. Toliko je zna iščupati da dođe do ozljede kože, jer je iščupa sve do krvi (ipak, ona ne počne teći). Vodili smo ga veterinaru koji mu je dao vitamine koje stavljamo u vodu, ali mu puno i ne pomažu. Što da radim? Je li to samo nedostatak vitamina ili možda neka bolest? Hvala na odgovoru, Dolores

O: Vrlo je teško definirati o čemu se radi kod Vašeg ljubimca bez detaljnog pregleda kunića, mikroskopskog pregleda dlake i kože te pregleda s Woodovom lampom.

Niste naveli da li se radi o mužjaku ili ženki. Ako je ženka i nije imala leglo, moguće da je došlo do razvitka cista na jajnicima (popratni simptom tada je češanje i čupanje dlake).

Vaš ljubimac ima 5 godina, kada se kod njih javljaju i određene bolesti (tumori), a jedan od popratnih simptoma opet može biti jako češanje i čupanje dlake. Uzrok ovog simptoma može biti i u ishrani i nedovoljnom unosu vitamina i minerala putem hrane.

Ukoliko imate još nekog ljubimca poput mačke ili psa, oni nekad mogu prenijeti uzročnika dermatofitoze koji uzrokuje promjene na područjima vrata, glave i nogu, kao što je gubitak dlake, jak svrbež, ranice i drugo. Također moramo napomenuti da je ova bolest zoonoza, odnosno prenosi se i na čovjeka. Zato ponovite posjet veterinarskoj ambulanti i tražite detaljniji pregled kunića.