Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka kanarinca starog oko godinu dana. Kupili smo ga sasvim mladog i ubrzo smo ga sasvim pripitomili. Sad već zna doletjeti na prst i s druge strane prostorije. Ali nešto me muči. Naime kad smo ga tek kupili skakutao je ko' lud po kavezu i prečkicama i ta 'hiperaktivnost' je trajala sve dok nije napunio godinu dana. Zadnjih tjedan dana nije tako skakao i malo više vremena provodi odmarajući se na jednoj nozi. I dalje se ponaša, jede i spava kao prije, a mogu se pohvaliti i da je pjevao melodiozno i živahno čak i u vrijeme mitarenja! Naravno, i dalje pjeva i cvrkuće. Možete li mi odgovoriti i pomoći da znam da je moj slatkiš i dalje sretan i zdrav! Mnogo hvala!

p.s. Možete mi još samo reći zašto neki kanarinci (što sam primjetila u pet-shopovima) kada jedu zrnje s dna krletke drže repove uzdignuto? Moj kanarinac ga uvijek drži dolje. Hvala

O: Pradomovina kanarinaca su Kanarski otoci koji su smješteni oko 90 km od zapadne obale Afrike, te portugalski otok Madeira i Azorski otoci. Vole se kupati, vrlo su dobri pjevači. Parenje u prirodi počinje potkraj veljače ili početkom ožujka. Gnijezdo grade na dva metra visokim stablima na drveću kruške ili šipka. Ženka snese 3 do 5 jaja blijedozelenkasta s crvenosmeđim mrljama. Nakon 13 dana iz jaja se izvale mladunci, a gnijezdo napuštaju tek kada im naraste perje. Tijekom godine imaju 3-4 legla. Dok ženka sjedi na jajima mužjak na najvišoj grančici istog stabla intenzivno pjeva.

Kroz dugi niz godina čovjek je selekcijom uzgojio raznovrsne kanarince pjevače i kanarince različitih veličina, stasa, držanja i boje perja. Budući da je svako živo biće individua za sebe, tako Vašem kanarincu odgovara da drži rep spušten kada jede zrnje s dna krletke. Mužjak već za vrijeme parenja pokazuje veselje za pjev i skače u krletki amo-tamo. Dobro gojno stanje (kod kanarinaca vitak stas) s glatko priljubljenim perjem, ulegnutim stražnjim dijelom tijela, i feces žutobijele boje, dokaz su zdravlja kanarinca. Bolestan mužjak nije živahan, perje mu je našušureno, glava uvučena i sjedi na prečki spuštenih krila. Stalno sjedi kod posude s jelom, dugo jede ili samo drobi zrnje. Pjeva umorno i jako mu se spava.

Već prema navedenim podacima možete sami prosuditi zdravstveno stanje Vašeg kanarinca, a ako niste sigurni, odvedite ga svom veterinaru ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu, u Ptičju ambulantu.

OZNAKE: