Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva kanarinca, mužjaka i ženku. Ženka je nedavno stigla i dosta dobro se uklopila u novi dom i obitelj. Mužjak ju je tekođer veselo prihvatio (ali je prestao pjevati od dana kada je ženka došla), a ona se dobro snašla s njim. Ipak, iako je mlada i veoma aktivna, vesela, prava znatiželjka i obožava kupanje. Njezin izmet me malo zabrinjava. Naime, kad pojede zeleno povrće njezin izmet kasnije bude isto zelen. Vjerujem da je to zbog toga, ali kod mužjaka izmet je uvijek isti. Treba li ženkica obavezno na pregled? Molim Vas napišite mi neke karakteristike zdravih kanarinaca!
Hvala, Jadranka

O: Zdrav kanarinac je živahan, umjereno jede, pije, perje mu je uredno i polegnuto (osim nakon kupanja ili uređivanja kada se ptica nakostriješi upravo da bi prosušila i rasporedila perje). Ptice u dobroj kondiciji lete bez poteškoća, stabilno stoje na prečkicama i koordiniranih su pokreta.

Zdrave ptice hranjene zrnjem imaju izmet tamnozelene do crne boje, tjestaste do tvrde konzistencije. Središnji dio izmeta čine urati bjelkaste boje i vodenaste konzistencije, što je zapravo mokraća ptica, a oni s ostacima neprobavljene hrane formiraju izmet. Broj stolica je različit, a može ih biti i više od 30 na dan. Pri hranidbi ptica zelenom hranom izmet može biti zelenkast, promočen i mekše konzistencije. Općenito, neforniran, kašast i vodenasto rijedak izmet upozoravaju na oboljenje.

U kanarinaca se, kao i kod ostalih ptica, velik broj bolesti manifestira istim ili vrlo sličnim simptomima. Oni mogu biti slabije ili jače izraženi, a vlasnici u pravilu vrlo rano opažaju odstupanja od normalnog ponašanja i izgleda ptica. Bolesne ptice manje jedu ili prestaju uzimati hranu (ponekad se kao simptom javlja prejedanje), povraćaju sadržaj iz voljke, stolica je promijenjene boje i konzistencije (proljev, zatvor), javljaju se tegobe od strane dišnog sustava (kihanje, kašljanje, iscjedak iz nosnih otvora, otežano disanje, promjenjeno glasanje). Znak poremećenog zdravlja je i promjena u boji, količini, te brzini rasta perja (produljeno ili izostalo mitarenje). Bolesne ptice imaju nakostriješeno perje, poluzatvorene ili zatvorene oči, prestaju se glasati, a glavu zavlače pod krila ili je drže zabačenu u nefiziološkom položaju. Iscrpljene jedinke čuče na dnu krletke, ne pokazuju strah i daju se primiti u ruke bez imalo otpora.

OZNAKE: