Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Evo javljam se ponovno u vezi sirijske hrčice. Već par dana joj se zatvaraju oči naizmjenično, jedan dan joj je ljevo zatvoreno drugi dan desno i tako već par dana. Molim Vas dali je to povezano sa ispadanjem dlaka iznad repa i kao rašireno mi hoda sa zadnjim nogama. Jako je draga od malih nogu pa bi joj htjela pomoći uz naravno Vaš savjet, ako znate o čemu se radi? Unaprijed hvala, Vesna

O: Naveli ste da je Vaša mala ljubimica s vama od malih nogu zato pretpostavljam da je stara više od jedne godine i teška srca moram podsjetiti da životni vijek naših malih sirijskih hrčaka nije velik.

Žive uglavnom do dvije godine, a ženkice su nešto veće i dominatnije od mužjaka. Da li ste znali da okolna temperatura od 5 stupnjeva C inicira odnosno dovodi hrčka u stanje lažne hibernacije (zimski san), a povećanje vanjske temperature za par stupnjeva vraća ih u normalno stanje budnosti?

Kod Vaše ljubimice ispoljilo se više simptoma koji su posljedica nekih kroničnih problema kod malih glodavaca. Problemi s očima vjerojatno su sekundarne prirode dok glavni uzrok je ili trauma i ozljeda zadobivena kretanjem i igranjem u kavezu ili preveliki zubići i njihov korijen koji je vršio pritisak na okolno tkivo i omogućio ulazak bakterija, corona virusa (najčešći uzročnik u malih glodavaca) i prašine u suzne žljezde i kanaliće i posljedični razvoj apscesa (gnojne upale) u području korijena zuba. Tada se javljaju "crvene suzice", upalne promjene na području oka poput konjuktivitisa i blefaritisa i "žmirkanja". Preporučila bih da očice perete toplom vodom ili otopinom acidi borici ili fiziloškom otopinom uz lokanu primjenu antibiotika (cloramphenicol mast za oči).

Ispadanje dlake oko repića može biti posljedica opet više činbenika kao što je nedostatak određenih proteina u ishrani, paraziti, tumori žljezdi s untarnjim lučenjem, umanjena funkcija štitnjače ili kronične bubrežne bolesti. Nedostatak vitamina E kroz duži period kod malih glodavaca dovodi do krvarenja i nekroze (propadanja) u centralnom živčanom sustavu, CNS, s posljedičnim miopatijama i paralizama, hodaju poput vaše ljubimice. Trebalo bi joj pomoći da se vrati u bolju kondiciju s balansiranom hranom za male glodavce i vitaminima (E vitamin).

Posjetite naš PC gdje će Vam veterinari stručnim savjetom pomoći u odabiru potrebnih preparata i hrane.