Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Dana 19.06.07. pas mi je uginuo. Veterinar tvrdi da je vjerojatno trovanje pužomorom, za obdukciju je kasno jer je leš zamrznut zbog vrućina. Pas je primao infuziju dan prije. Nikakav proljev nije imao, nije povraćao nitjednom, jeo je do zadnjeg trena. Uginuo je na stolu u stanici nakon dispneje. Ponavljam nikakvo povraćanje, nikakav proljev... PITANJE: ima li mogućnosti da je zatajilo srce? Hvala, Aleksej

O: Dispneja ili otežano disanje ponekad predstavlja ozbiljan znak da sa zdravljem nešto nije u redu.

Uzroci otežanog disanja mogu biti zatajenje srca, teški slučajevi astme, alergijske reakcije, bronhitis, upala pluća, paraliza ili obstrukcija dušnika, otrovanja i mnoga druga stanja.

Zatajivanje srca je zapravo skup simptoma što nastaju kao posljedica smanjene radne sposobnosti srca. Bolesno srce ne može u dijastoli primiti svu krv koja mu pritiče venama, a u sistoli je ne može istjerati iz svojih šupljina. Zbog toga se smanjuje udarni i minutni volumen srca, pa opskrba organizma arterijskom krvlju nije više dostatna. Do koje je mjere smanjena radna sposobnost miokarda ovisi da li će zatajenje srca biti relativno ili apsolutno. Apsolutno insuficijentno srce je teži stupanj zatajivanja od relativnog. Zatajivanje srca može biti primarno zbog bolesti srca i sekundarno kad ekstrakardijalne poremetnje krvotoka iscrpe postepeno rezervnu snagu prvobitno zdravog srca. Kao prvi znak zatajivanja srca javlja se tahikardija. Drugi značajan simptom je cijanoza sluznica i nepigmentirane kože. Kao posljedica staze u plućima se javlja dispnea, a kasnije se razvije i edem pluća. Ataksija, potištenost i gubitak svijesti su znakovi hipoksije i zapravo su predznak skore smrti.

Među bolestima srca koje se očituju kliničkim zatajivanjem srca najčešće je upala srčanog mišića. Zatim slijede bolesti endokarda i perikarda.

Na žalost Vam nisam u mogućnosti napisati od čega je Vaš pas uginuo, budući da to može samo veterinar koji ga je poznavao i liječio te veterinar koji je izvršio razudbu.

OZNAKE: