no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Obraćam vam se sa molbom za savjet. Naime, od utorka mačka starog 5 godina liječim od intoksikacije. Na početku se terapija bazirala na aminokiseline i oporavak krvne slike gdje su svi parametri bili niski, s akcentom na oporavak jetre... Međutim, opšte stanje mačka se pogoršalo zadnja 3 dana, gdje su nalazi pokazali oštećenje bubrega urea 50 mikromola/l, a kreatinin 1063 mikromola/l. Mačak ne defecira, ne mokri i ne hoda, slab je, uz znake zahvaćenosti nervnog sistema, povremene trzavice. Na infuzijama je i analgeticima. Kastrirala sam ga prije 6 mjeseci, od tad je često počeo piti vodu i mokriti. Moji veterinari mi govore da može uginuti, ali da ne odustajem. Zanima me vaš savjet, da li vrijedi mučiti mačka, ili se odlučiti za eutanaziju. Kakve su šanse oporavka samo sa infuzijama, s obzirom da u mojem gradu niko ne radi dijalizu? Hvala, lijep pozdrav. Ena

O: Bubrezi u mačke imaju značajnu ulogu u održavanju njenog zdravlja. Oni sudjeluju u održavanju njezinog krvnog tlaka, regulaciji krvotoka, proizvodnji važnih hormona, enzima i crvenih krvnih stanica, te uklanjanju otpadnih proizvoda metabolizma iz krvi.

Ukoliko bubrezi ne vrše svoju ulogu, dolazi do problema, jedan od njih je zatajenje bubrega. Infekcije, tumori, izlaganje toksinima, slabiji imunitet, neki su od razloga koji mogu utjecati na početak oštećenja bubrega što na kraju može dovesti do zatajenja bubrega. Smatra se da bubrezi trebaju ostati bez 75% funkcionalnog tkiva da bi se na krvnim pretragama uočile promjene.

Postoje dva oblika zatajenja bubrega; akutno – zdrave mačke obolijevaju iznenada, kronično – oboljenje nastupa postupno.

Bubrezi filtriraju krv i izlučuju mokraću s toksinima iz organizma, isto tako organizam se preko bubrega oslobađa viška vode, odnosno u slučaju manjka vode bubrezi koncentriraju mokraću kako bi se smanjio njen gubitak. Kod oboljenja bubrega sposobnost koncentriranja mokraće je znatno smanjena.

Simptomi bolesti bubrega: pojačano uzimanje tekućine, pojačano mokrenje, gubitak težine, dehidracija, smanjeni apetit, smrdljiv zadah iz usta, povraćanje, slabost, anemija.

Terapija se svodi na smanjenje produkcije toksina, regulaciju koncentracije soli i usporavanje procesa propadanja bubrežnog tkiva. Potpuno izlječanje nije moguće. Infuzija pomaže bolesnim životinjama za rehidraciju i izbacivanje nakupljenih toksina iz organizma. Izostanak poboljšanja upućuje na teško oboljenje, toksini dovode do povraćanja, gubitka apetita, ponekad i erozije sluznice želuca i usta.

Ukoliko je gubitak apetita konstantan i mačka ne jede, upitna je kvaliteta života. Koliko dugo mačka može živjeti, ovisi o tome koliko je bolest uznapredovala, koji joj je uzrok, te brzina kojom je bolest napredovala.

Vjerujem da će Vas Vaši veterinari ispravno savjetovati ovisno o tijeku bolesti i oporavku životinje.

 

OZNAKE: