Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, zanima me zašto moj pas sam od sebe pruža šapu, bez obzira da li je ruka pružena ili ne? Pas nije izdresiran. Postoji li kakvo objašnjenje?
Hvala na odgovoru!
Martina

O: Iako su psi domesticirani, još uvijek koriste isti jezik kao vukovi. Tijekom stoljeća vukovi su razvili specifični govor tijela, izraze lica i vokalizaciju kako bi međusobno komunicirali. Domaći psi također koriste ove načine komunikacije bilo međusobno ili sa ljudima.

Naravno, svi ovi znakovi vrlo su razumljivi drugim psima, no kako bi i komunikacija sa vlasnikom bila uspješna treba mnogo truda i strpljenja.

U mnogim situacijama vlasnik i pas se ne razumiju iz razloga što vlasnik nije u mogućnosti shvatiti jezik psa. Ako naučite prepoznati i objasniti kako se Vaš pas osjeća samim promatranjem stava i izraza tijela psa, te slušanjem, na dobrom ste putu uspješnoj komunikaciji sa Vašim ljubimcem i znati ćete se snaći u nekim problematičnim situacijama. Najbolju dresuru Vašem ljubimcu ćete pružiti sami.

Psima je govor tijela izričito važan, komuniciraju gotovo svim dijelovima tijela. Uzimajući u obzir položaj ušiju, raširenost zjenica, napetost lica (naročito čeonog područja), nošenje repa i distribuciju tjelesne mase, može se uočiti je li pas opušten ili ustrašen, ponaša li se pokorno ili dominantno. Geste koje stvara tijelom zajedno tvore vrlo precizni jezični kod.

Utjecaj čovjeka na psa s vremenom se povećavao, a tijekom evolucije psi su uspjeli usvojiti nove načine komunikacije s ljudima preko zvukova i govora tijela. Psi izuzetno uživaju u kontaktu sa ljudima i dovoljno su inteligentni da bi razumijeli i ljudske osjećaje i riječi. Pri usporedbi ostalih životinja koje koriste komunikaciju zvukovima, može se zaključiti kako psi imaju više sposobnosti iskoristiti ovaj način komunikacije. Preko tona svoga glasa pas može izraziti sreću, ljutnju, tugu, dosadu i bol. Osim navedenog, vrlo učinkovit način komuniciranja je preko govora tijela. Pokazuju nam što žele preko pokreta tijela, stava tijela. Govor tijela počinje od glave prema repu. Na glavi je vrlo bitan položaj ušiju. Kad je u pripravnosti uši su položene naprijed. Kad su položene natrag i prilegle uz glavu pas je u strahu. Najuočljivije ponašanje je pokazivanje znatiželje ili uzbuđenja (znakovi su naročito izraženi kad dođete kući): uši su uzdignute i usmjerene prema naprijed, oči su širom otvorene, usta su malo otvorena, rep je visoko uzdignut i maše njim, cvili ili uzbuđeno laje (kratki visoki ton), podiže jednu ili obje šape u pozivu na igru.

Kako niste naveli starost psa, uvjerenja sam kako Vas on na taj način on pozdravlja, traži Vašu pažnju i poziva na igranje. Promatrajte svojeg kućnog ljubimca, uočite detalje njegova specifičnog ponašanja i uživajte u otkrivenom značenju.

OZNAKE: