Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psića starog 7 tjedana i ima buhe. Kako djeluje Frontline sprej i koliko često se smije nanositi na štene? Da li ih ubije ili samo ošamuti? Veca

O: Frontline sprej i ampula sadrže djelatnu tvar fipronil, koji je insekticid i akaricid iz skupine fenilpirazola.

Frontline sprej trenutno djeluje na odrasle oblike buha i jedini je preparat koji se bez bojazni može koristiti kod mladih štenaca, a štiti ih od novih naleta buha sljedećih 6 tjedana.

Sprejem trebate našpricati cijelog štenca, a tako našpricani štenac zaštićen je 30 dana (protiv krpelja). Sprej špricajte od repa prema glavi, odnosno suprotno od rasta dlake, razmičući dlaku tako da preparat dođe do same kože, koristite pri tome rukavice. Pošpricajte i glavu štenca, ali pazite da preparat ne dospije u oči. Nakon toga, rukavicama dobro utrljajte preparat u kožu. Psića se ne preporuča kupati šamponima 2-3 dana prije i poslije primjene Frontlinea.

Djelatna tvar Frontlinea ubija buhe, ali ne odmah nego u toku slijedećih 6-18 sati, tako da u međuvremenu stignu položiti svoja jaja. Istim sprejom možete tretirati i stan jer da biste zaustavili invaziju buha, morate tretirati Vašeg ljubimca, kao i cijeli stan ili kuću, ostale kućne ljubimce poput maca, kunića, tvorova, ježeva i slično.

Za tretiranje prostora možete upotrijebiti i insekticide, poput Biokill spreja, Neo-pitroid praška te Rug Patrol praška.

U Pet centru možete nabaviti i Frontline Combo (ampule) čije djelovanje je onemogućiti "mamu" buhu da se razmnaža (iz položenih jaja se ne može razviti odrasli oblik buhe), a ujedno djeluje i protiv krpelja. Frontline Combo ampulu je indicirano primijeniti u štenadi starijih od 8 tjedana, a također predstavlja zaštitu od mjesec dana.

OZNAKE: