Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka mi je ostala bez mačića (našli su nove domove, stari 2 mjeseca), a mačka još ima mlijeka. Zanima me da li postoji kakav preparat koji se daje preventivno da ne dobi upale na dojkama? Hvala, Tea

O: Kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. pisala je o zaostajanju mlijeka u mliječnim žlijezdama mačke ovdje.

Nagomilavanje mlijeka u mliječnoj žlijezdi predisponirajući je faktor za infekciju i oboljenje mliječne žlijezde.

U mliječnoj žlijezdi epitel mljekovodnih kanala alterira, sisni kanal se proširi i bakterije lakše prodiru u mliječnu žlijezdu. Osim toga, mlijeko se razgrađuje i mliječna kiselina oštećuje sluznicu mliječne žlijezde.

Macu ćete zasušiti tako da joj smanjujete količinu hrane, a zatim i količinu tekućine. Mliječnu žlijezdu u to vrijeme ne treba izdajati niti masirati, da se ne potencira daljnja produkcija mlijeka.

Ukoliko mliječne žlijezde ipak, unatoč tome, postanu tople i bolne, u ljekarni Pet centra možete kupiti Permammas emulziju za vanjsku primjenu, namijenjenu za spriječavanje i liječenje bolesti mliječne žlijezde. Emulziju možete kupiti uz veterinarski recept. Ona lokalno ne draži, a nakon nanošenja na kožu djeluje antiflogistički (protuupalno), hiperemizirajuće (poboljšava prokrvljenost) i resorpcijski te istodobno iskazuje lokalni anestetički i antiseptički učinak. U upalno promijenjenom tkivu mliječne žlijezde emulzija djeluje duboko. Emulziju je potrebno dva puta dnevno utrljati u kožu. Kod jake upale potrebno je aplicirati sistemski antibiotik.

OZNAKE: