no image


Odgovara:
Elvis Sokolić, univ. mag. ing. agr.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam problem s akvarijskom vodom. Stalno je mutna i temperatura je dosta niska, ne može biti vise od 17 stupnjeva. Koristim Aqua Safe, Crystal Water, Tetra Vital i Easy Balance. Kupila sam i šljunak te 2 prave biljke kojima ne treba gnojivo, izgledaju kao kuglice zelene, te sam prije tjedan dana kupila soma čistača i sad sam ga našla uginulog. Još u akvariju imam 3 pajčolanke i stalno "usisavaju dno" pa mislim da som nije mogao do hrane ili mu je zasmetala temperatura vode jer je naglo pala? Inače, akvarij je 40 litarni te koristim U2 filter. Imam i dosta problema s jednom pajčolankom, crni teleskop ima 3 oštećenja ljuske i bijele točkice koje sam liječila Sera Costapurom, ali nije prošlo do kraja jer nisam mogla podići temperaturu vode. Zanima me kako da riješim zamućenost vode te da li da kupim grijač i da li grijač ima mogućnost da zagrije vodu do određene granice, ali da je ne prelazi ako je stalno u vodi? Tada bih vjerojatno uspjela i izlječiti ribicu. Hvala. Lijep pozdrav, Vedrana

O: Zamućenost vode može se pojaviti iz više razloga. Prezasićenost otpadom (previše hrane, riblji izmet), preslaba oksigeniranost (prevelik broj riba na određeni volumen vode, preslab filter), može biti mineralnog porijekla (sitne čestice koje mogu biti prisutne u mediju, tj. škljunku koji koristite kao podlogu), bilo šta vapnenačnog porijekla (dolomitni kamen, dekor za morski akvarij npr. školjke i slično). Također, može biti uzrokovano i "cvjetanjem" bakterije, što je povezano s količinom otpada u akvariju. Bakterije za razgradnju otpada koriste velike količine kisika, što kod riba uzrokuje trovanje sa CO2. Kod zlatnih riba specifično je to da filtracija mora biti puno jača od one za tropske akvarije, iz razloga što u hladnovodnim akvarijima ne možete držati živo bilje, što znači da nikad ne možete upotpuniti prirodni ciklus kruženja tvari koje nastaju kao nusprodukt biološke razgradnje otpada. Time dolazi do disbalansa u parametrima vode, nerijetka su i trovanja na što najprije reagiraju osjetljiviji organizmi, kao ribe dna i rakušci. Aqua safe je sredstvo za osnovnu pripremu vode, tj. za oslobađanje vezanje štetnih tvari i vezanje slobodnih radikala i iona kao što su kloridi, koji su izrazito toksični za ribe. Crystal Water može pomoći pri zamućenju, ali ne i u potpunosti ga riješiti, ako je riječ o biološkom porijeklu. Vital obavezno stavljajte nakon gašenja svijetla jer vitamini B kompleksa se denaturiraju u prisustvu svijetla. Esay Balance je sredstvo koje regulira nekoliko osnovnih parametara u vodi. Moj prijedlog je: ako imate dovoljno veliku komoru od filtera, stavite nešto aktivnog ugljena. Aktivni ugljen držite nekoliko dana, pratite stanje i zamijenite ga, ako se voda nije jos potpuno razbistrila. Drugo rješenje je purigen, koji je novi filterni medij te ga još nema u našoj ponudi, već samo na vanjskom tržištu. Treće rješenje je nešto malo osjetljivije prirode. Radi se o doziranju H2O2, tj. vodikovog peroksida. Stavljaju se vrlo male doze, do max 1 ml. Vodikov peroksid će riješiti jedan dio organskog zagađenja jer će oksidirati, potpuno je bezopasan za ribe, ako se pažljivo koristi i razlaže se na čisti kisik i vodu. Predlažem za početak staviti 0,1 ml. Predlažem i koristiti nekoliko od navedenih metoda, ne samo jednu, dakle aktivni ugljen i malu dozu hidrogena.

Vezano uz temperaturu – 17 stupnjeva nije nisko za zlatne ribe, ali je preniska temperatura za bilo koju tropsku ribu, osim možda za starije sojeve poecilia (tilapije i izvorni gupiji) i makropoda (rajska riba). Međutim, temperaturu ne bi trebalo dizati iznad 20°C. Zlatnim ribama ne bi škodilo ni da je temperatura i do 25°C, ali time im se ubrzava metabolizam, stvara se više otpada te je potrošnja kisika još veća. Moj prijedlog je: nabavite grijač od 50W s termostatom, namjestite termostat na 20°C i problem bi trebao biti riješen. Grijač Vam može pregrijati vodu samo ako je neispravan, termostat je taj koji ga gasi i pali po potrebi.

Ihtioftirijaza je poprilično učestala parazitarna bolest koja napada sve vrste riba. Relativno se lako liječi, ako se na vrijeme uoči. Da bi liječenje bilo uspješno, potrebno je podići temperaturu čak i do 30°C. Costapur je jedan od lijekova koji su uspješni u tome i dobro ga je koristiti u kombinaciji s elektrolitnim solima, kao npr. Ectopur. Također, potrebno je povećati razinu kisika u vodi tokom liječenja. Nakon završenog liječenja, potrebno je promijeniti dio vode, opet koristiti aktivni ugljen koji će pokupiti rezidue lijeka (tokom 48 sati) te tretirati ribe vitaminima.  Ribe koje su sklonije ovim bolestima su one koje imaju slabiju ljuskavost, tako da su teleskopi upravo ti kojima su oporavci puno teži i dugotrajniji. Ihtioftirijaza je ektoparazitna bolestu obliku bijelih cisti, koje sadrže velik broj mikroektoparazita koji se oslobađaju u vodu nakon rupture, te se bolest upravo tako i širi. Lijek djeluje direktno na oslobođene parazite koji se nađu u akvarijskoj vodi.

Što se bilja tiče, sa zlatnim ribama postoji veliko ograničenje. Kuglice koje spominjete su ustvari slatkovodne makroalge (Cladophora aegagrophyla), koje su više ukras nego nekakva biljka od praktične vrijednosti. Bilje u akvariju ne predstavlja samo dekoraciju, već zatvara prirodni ciklus kruženja tvari, drugim riječima uklanja otpadne tvari iz vode te tako pomaže održavanju kvalitete vode i višem postotku slobodnog kisika. Sa zlatnim ribama nažalost nema puno opcija. Zbog njihove specifične prirode, biljne akvarije je teško održavati jer su zlatne ribe sklone "kopanju"; njihove prirodne prehrambene navike velikim dijelom se baziraju na biljnoj hrani, tako da velik dio tropskog bilja teško može opstati s njima. Međutim, postoji par vrsta biljaka koje su "plastikaste" pa su kompatibilne sa zlatnim ribama, npr. Anubias sp., Microsorum sp., Justicia sp., Ceratophyllum demersum i dr. Imajte na umu da prije kupnje bilo koje biljke morate prethodno proučiti zahtjeve biljke za svjetlom i CO2. Birajte krupnije i tvrđe biljke, pokušajte s nekoliko i pratite stanje. Brzorastuće biljke s puno adventivnog korijenja su najbolji potrošači nitrata i fosfata i to je upravo ono što Vam treba da akvarij profunkcionira i da stvorite zdrav ambijent za Vaše ribe. S nekim vrstama iz porodice Hygrophylla također vrijedi pokušati, primjerice Nomaphylla stricta.

Za kraj, moram napomenuti da zlatne ribe i sve što spada u cyprinus porodicu ustvari traži puno veći prostor od onoga što hobisti najčešće kupe. Idealni uvjeti za 4 zlatne ribe bi bili akvarij od 160 litara, eksterni filter i temperatura oko 20°C.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja rado smo Vam na raspolaganju.