sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo akvarij od 54 l. U njega smo smjestili dobro ispranu podlogu od šljunka frakcije do 5mm, nekoliko plastičnih biljaka, te komad kutne stijene vjerojatno od gipsa, sve kupljeno u Pet centru. Akvarij smo namijenili toplovodnim ribicama. Ulili smo vodu iz slavine dodali AquaSafe prema uputama i uključili filter. Prema uputama vašeg prodavača nakon nekoliko dana dodali smo prstohvat hrane za ribice. Nakon toga voda se zamutila i ne prestaje biti mliječne boje. Dakle, akvarij se ciklira već 3 tjedna bez ribica. Nismo 1/3 vode izmijenili, već je voda ista već 3 tjedna. Unazad 3-4 dana primijetili smo da su se pojavile i neke sluzave niti na umjetnoj travi. Pretpostavljam da su to alge. Što nam je činiti? Mogu li se u takav akvarij staviti ribice? Ako da, koje ribe bi trebalo možda prvo staviti da počiste te alge, ili možda treba vodu tretirati kakvim sredstvom ili vodu treba promijeniti u nekoj mjeri? pH vode je za sada neutralan. Da li još treba čekati, ili možemo ubaciti ribice u takav akvarij? Unaprijed hvala na odgovoru. Domagoj

O: Zamućenje vode može nastati iz više razloga. Mutna voda je znak da su u akvariju nastupili takvi procesi koji dovode do anaerobnog raspadanja organskih tvari, nestašice kisika, poremećaja fotosinteze biljaka, itd. Voda akvarija mora biti sasvim prozirna i bistra što se može postići biološkom ravnotežom u akvariju ili pak određenim postupcima filtriranja. Boja vode ovisi o kemijskom sastavu vode. Prilikom pripreme vode nije dovoljno staviti samo "Aqua safe" jer on djeluje samo protiv teških metala, klora i kamenca. Osim navedenog proizvoda potrebno je staviti i neki od proizvoda koji sadrže pozitivne bakterije (npr. Easy start, Nitrivec, Bactozym itd.). Ovi preparati se dodaju prvi, sedmi i četrnaesti dan.

Ukoliko se u akvariju stvaraju naslage zeleno-crne ili smeđe boje, radi se o algama. Ako su naslage sluzave, mliječne boje potrebno je samo dobro očistiti akvarij.

Alge  su česta pojava kod novoformiranih akvarija. Čak i uz dobru filtraciju, redovno čišćenje šljunka i djelomične izmjene vode, ova pojava nije rijetkost. Prvo mjesto na kojem se počinju sakupljati alge je staklo. Najlakši način čišćenja je mehaničko čišćenje, pomoću magneta. Alge se, osim mehanički, uklanjaju kemijskim i biološkim putem. Već sama promjena vode i smanjivanje osvjetljenja dovodi do poboljšanja. Kod promjene vode koristite već pripremljenu vodu sa sredstvima koja su navedena prije. Razlog nakupljanja algi može biti i prevelika količina svjetla (prejake žarulje ili je akvarij izložen prevelikoj količini  sunčevog svjetla). Iskustvo je pokazalo da su se alge redovito javljale u akvariju s običnim žaruljama, nakon prelaska na fluorescentne cijevi, alge su nestale. Razlog stvaranju algi može biti loš kemijski sastav vode, pa se preporuča jednom mjesečno provjeriti kemijski sastav koji uključuje: tvrdoću vode, pH, nitrite, nitrate, amonijak itd. Također, neadekvatna filtracija može rezultirati pojavom algi. Najčešći uzrok je ipak kombinacija više faktora. Za sada još nemojte stavljati ribice u akvarij, dok se uvjeti ne poprave.

Preporučam  Vam da se obratite našim kolegama na odjelu za akvaristiku koji Vam svojim praktičnim iskustvom i savjetima mogu pomoći riješiti problem.