Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam malog zamorčića, starog oko mjesec i pola. Hranim ga onim njegovim sjemenkama i s puno povrća i voća. Ali vodu neće nikad da pije. Samo lizne i ode. Da li je to u redu?
Hvala unaprijed,
Dragana

O: Preporuča se za sve male glodavce, kućne ljubimce, ne pretjerivati u dnevnoj ponuđenoj količini svježeg voća i povrća, odnosno ponuditi im svaki drugi ili treći dan svježu hranu u količini (nasjeckane hrane) koja stane u jednu jušnu žlicu.

Vaš ljubimac očito više voli svježu hranu i zbog toga manje pije vodu. Ako vodu držite u pojilici za glodavce, možete vršak "pipe" namaziti s marmeladom ili medom kroz dva dana (ne dulje), jer glodavci jako vole slatko, a ne smiju ga jesti. To je samo mali trik kako ih priviknuti da piju vodu iz pojilice, jer voda je vrlo bitna u njihovom životu i ishrani. Ako je ne konzumiraju dulje od 24 sata postoji velika mogućnost da teško obole zbog neizbalansiranosti prehrane (odnos vode i suhe hrane u dnevnom obroku). Prevelika količina svježe hrane (voće i povrće) dovodi do nadimanja i proljeva, zato oprez i odredite pravilnu količinu navedene hrane u ishrani Vašeg ljubimca.