Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Smije li se zamorcu za jelo davati pšenica, mislim na onu kojoj se kupi sjeme pa raste za Božić? Znam da smiju jesti običnu travu ali me zanima kakva je situacija sa pšenicom?
Hvala! Irena.

O: Na zdravlje zamorčića uvelike utječe pravilna prehrana. Zamorčići su biljojedi. Sijeno je baza njihove prehrane, pa stoga uvijek mora biti dostupno. Gotova hrana za zamorce sadrži sušenu, te prešanu mješavinu trava i žitarice. No, sve to nije dovoljno za pravilnu prehranu.

Zamorci vole voće i povrće, a preporuča se da im je svakodnevno dostupno. Među ostalim, ono im pomaže u oštrenju stalno rastućih zubiju. Zamorčiću je potrebna hrana bogata vitaminom C te mu možete ponuditi list celera, rajčicu, mrkvu, papriku, krastavce, jabuke, dinje, breskve, grožđe, jagode, krušake, travu (s nezagađenih površina, nikako uz ceste), list maslačka i ostalog.

Kako su veliki izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do pretjerane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi jedna jušna žlica dnevno, uz neograničenu količinu sijena i vode.

Za glodavce je važno da im dnevni jelovnik bude sastavljen od namirnica koje imaju dovoljno balastnih tvari, jer su vrlo važne za rad njihovih probavnih organa. Osim toga, hrana bogata biljnim vlaknima sprečava debljanje.

Iz ponude Pet centra izdvojila bih "Bunny" program za zamorčiće, koji uz peletiranu hranu nudi i poslastice za zamorčiće, te sijeno iznimne kakvoće.

Zrno svake žitarice se sastoji od vanjskog i unutarnjeg dijela, te od klice. Klice pšenice sadržavaju bjelančevine, masti i vitamine, ali u klici nema škroba. U procesu klijanja, pri određenoj vlazi i temperaturi izrasta izdanak. Ovakve klice, kao i vlati pšenice možete ponuditi zamorčiću oprane i dobro osušene. Nemojte dopustiti da se životinjica ovom hranom odjednom najede, jer je vrlo važno da se probavni trakt postepeno privikava na svježe i zelene vrste hrane.