Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam zamorčicu staru godinu i pol. Do sad s njom nismo nikad imali problema što se igranja, maženja i sl. tiče. No, međutim, unatrag par dana jako je razdražljiva i ne dopušta da ju se drži, mazi niti bilo šta toma slično. Ukoliko ju se drži na rukama, toliko je nemirna da gotovo i pokušava skočiti iz ruku. U kavezu je mirna dok ju netko ne pomazi i onda trči po kavezu samo da ju se ne dira. Stvarno mi nije jasno o čemu bi se moglo raditi, obzirom da se ništa nije mijenjalo. Prehrana je ista, redovno ju puštamo van kaveza, ali sad niti to ne želi. Normalno jede, pije vodu.
Smile

O: Moguće je da se Vaša zamorčica nečega preplašila.

Naime, zamorčići su nešto osjetljiviji u usporedbi s ostalim kućnim ljubimcima - glodavcima. Dosta su plahi i žele svoj mirni kutak daleko od gužve i buke, zato kavez mora biti smješten u najmirnijem dijelu stana. Kavez nemojte držati na mjestima gdje je hladno ili ima propuha, također ne smije biti na direktnom udaru sunčevog svijetla. Čistite ga bar jednom tjednom toplom (vrućom ) vodom.

Zamorčići vole dosta vremena tokom dana provoditi u igri, trčanju i istraživanju te im treba osigurati 1 sat dnevno "divljanja" po stanu, ali pod Vašom kontrolom.

Oni su i noćne životinje, veća aktivnost im je tijekom noćnih sati kada njihovi vlasnici spavaju, zato im je dnevna aktivnost smanjena, spavaju i ne žele kontaktirati s nama u to vrijeme. Kada ga se uzima iz kaveza treba biti pažljiv i uhvatiti ga s obje ruke.

Kućnim ljubimcima treba vremena da se prilagode novom životu s vlasnicima i novoj okolini. Nekima treba više vremena, ali mi smo ti koji moramo pokazati strpljenje. Pa i u slučaju da se Vaša zamorčica nečega preplašila treba biti strpljiv u vraćanju njenog povjerenja.