Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Da li je kod zamorca normalno ponašanje da se rita, trza glavicom i nekontrolirano skače? Meni sve to izgleda kao da radi iz zabave i sreće, ali vidim da su neki vlasnici sličnih ljubimaca to povezali s parazitima na koži. Kada sam mu pregledavala kožu i dlaku nisam pronašla nikakve parazite/nametnike. Često se češe, međutim možda je to normalno? Ne pokazuje nikakve znakove bolesti, jedino što zna i kihati, ali mislim da je to kada ga zaškaklja piljevina ili sijeno. Obraćam Vam se da bi me malo informirali o takvom ponašanju. Još uvijek nisam kupila šampon za suho pranje, jer ga u Vašim dućanima nema, a ne usudim ga se prati običnim jer je još plašljiv i nemiran. Hvala, Irena

O: Prema opisanom ponašanju Vašeg zamorčića najvjerojatnije se ne radi o ektoparazitima već o igri. 

No, inače, zamorčići često obolijevaju od kožnih bolesti, uzrokovanih bakterijama, gljivicama i ektoparazitima. Ektoparaziti su paraziti koji žive na koži ili u epidermalnom sloju kože, a hrane se njenim derivatima, detritusom ili sisanjem krvlju domaćina.

Najčešći ektoparaziti koji parazitiraju na koži zamorčića su šugarci i buhe. Kožne promjene koje nastaju kao posljedica invazije parazita mogu biti banalne, ali i opasne po život. Neke od njih su morfološki jasne, te mogu biti odmah prepoznate po kliničkoj slici. Ostale mogu biti i nespecifične i mogu se dijagnosticirati jedino identifikacijom parazita. Metode dijagnostike su relativno jednostavne, a najčešće se uzima bris ili strugotina kože.

Infestacije šugarcima najčešće se prenose direktnim kontaktom s oboljelom životinjom ili indirektno predmetima. Vrlo je kontagiozna parazitoza (lako prenosiva), a njenom nastanku pogoduje i loš imunološki status životinje, te loši zoohigijenski uvjeti. Kožne erupcije izazvane larvama ovih parazita mogu poprimiti takve razmjere da alopecije (bezdlačna područja) se generaliziraju i zahvate čitavu površinu kože.

Čest uzročnik kožnih promjena je i parazit Demodex koji se lokalizira u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama. Demodikoza se može očitovati u skvamoznom i pustoloznom obliku, pustolozni oblik najčešće se nadovezuje na skvamozni.

Ektoparaziti uzrokuju velike štete domaćinu, ugrožavaju zdravlje domaćina, a njihovo štetno djelovanje može biti direktno ili indirektno. Ektoparaziti ne samo da su uzročnici različitih oboljenja, već mogu biti i prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti. Ektoparaziti mogu dovesti i do različitih organskih oboljenja, kao što su anemija koja je posljedica sisanja krvi. Nadalje, boraveći na životinji, stalno uznemiruju životinju, te dovode do poremećaja normalnih funkcija kože, a lezije koje nastaju predstavljaju idealno mjesto za ulaz bakterija, te nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija. Sekundarne bakterijske infekcije još će više oslabiti organizam, te ga tako učiniti podložnijim drugim oboljenjima.

U Pet Centru možete kupiti insekticidni puder za glodavce (hrčak, zamorac, kunić) protiv uši, buha i grinja. Puder treba utrljati u dlaku, nakon toga treba dlaku počešljati. Puder se ne smije nanositi na oči i na njušku. Obavezno treba tretirati i mjesto boravka životinje. Za tu svrhu možete koristiti "Pro Care Ungeziefer-spray" proizvođača Trixie. Taj sprej djeluje protiv buha i ušiju i uništava insekte na samom izvoru. Prije upotrebe sprej treba protresti, treba ga nanijeti 2-3 puta na tjedan iz udaljenosti 30 cm na dno krletke, na kućicu i sve ostale predmete koji se nalaze u krletki. Prije toga iz krletke treba odstraniti posudice za vodu i hranu. Ovaj sprej nije namijenjen za upotrebu na životinji. Redovita upotreba štitit će pred pojavom novih insekata. Postoji još i "Pet Soft" sprej koji uništava nametnike na koži i dlaci kod kućnih ljubimaca. Primjenjuje se protiv: buha, ušiju, stjenica, krpelja, grinja, muha, komaraca i sličnih insekata. Potrebno je poprskati i životinju i mjesto gdje životinja boravi i spava.

Kada nas posjetite u Pet Centru, javite se veterinarima kako bi Vam mogli pomoći oko pravog odabira za uništavanje ektoparazita na Vašem kućnom ljubimcu.

Kihanje i iscjedak iz nosa mogu biti znak alergijske reakcije organizma, najčešće na inhalacione alergene (sitne čestice koje životinja udiše). Uzrok može biti i strano tijelo u nosnicama ili infekcija. Kihanje samo po sebi nije bolest, nego refleksna radnja kojom se kroz nos izbacuje neka nadražujuća tvar, dok je kašljanje najčešće potaknuto upalom ili oštećenjem sluznice dišnih prohoda. Također može biti izazvano alergijom, ali mnogo češće je uzrok infekcija. Uzročnici infekcija su bakterije, virusi ili mikoplazme. Upalom mogu biti zahvaćeni pojedini dijelovi - ili dišni prohodi u cjelini. Tako se javljaju upale: nosa, sinusa, bronha i pluća. Predisponirajuće faktore za nastanak upale čine visoke ili niske temerature, nepovoljna vlažnost zraka, propuh, stres, promjenjeni uvjeti držanja odnosno prehrane i dr. Uz terapiju, opću otpornost mu možete podići dodatkom vitamina i minerala u vodi ili hrani (npr."Gervivet" kapima za glodavce).

Zamorce, iako to baš i ne vole, valja kupati najviše tri puta mjesečno, a po potrebi se smije samo stražnjicu oprati i češće. Nakon kupanja, zamorca treba umotati u ručnik, dok se potpuno ne osuši. Prilikom kupanja valja paziti da im voda ne dospije u uši. Dugodlake zamorce treba redovito češljati. U ponudi Pet centra su i šamponi za suho pranje, međutim trenutno ih nema kod dobavljača: rado ćemo Vas obavjestiti čim stignu.