Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam da moj zamorac jede vlastiti izmet! Je li to normalno ponašanje i što učiniti? Hvala! Irena

O: Potpuno je normalno da zamorčić jede svoj izmet. Ova pojava se naziva koprofagija. Kunići i zamorci, da bi probavili hranu, ovisni su o bakterijama, te na taj način "izvuku" vitamine iz hrane. Upravo zbog toga proizvode izmet - caecotrophes, mekane konzistencije, koji je bogat vitamonom B i bakterijama koje nastanjuju fiziološku floru u probavnom sustavu. Takav izmet zamorac ponovo probavlja.

Nikako ga nemojte spriječavati da to radi, no ako je hrana bogata proteinima zamorac neće probavljati ponovno neiskorištene vitamine.

Za zdravlje zamorca najvažnija je uravnotežena prehrana. Prehrana se sastoji od gotove peletirane hrane, te voća i povrća. S voćem i povrćem trebate biti posebno oprezni, jer velike količine dovode do probavnih smetnji, odnosno proljeva. Sijeno je također vrlo bitno i treba biti stalno dostupno, dakle bez ograničenja. Sijeno je važno i za probavu, a i za trošenje zubi, osobito onih zadnjih, odnosno za žvakanje.

Konzumacija peletirane hrane ovisi o količini sijena, voća i povrća. Peletiranu hranu treba ograničavati, jer zbog velike količine proteina može voditi ka prekomjernoj težini. Stoga peletiranu hranu nudite dva puta dnevno, a ono što ne pojede odstranite. Uvijek birajte samo pelete za zamorce, jer su prilagođeni njihovim potrebama i nikako im ne odgovaraju peleti za kuniće ili druge životinje. Hrana za druge glodavce često sadrži manjak ili višak minerala i vitamina, što se može negativno odraziti na zdravlje zamorca.

Zamorci ne mogu sintetizirati vitamin C, pa ga je potrebno dodavati u vodu za piće, koju treba svakodnevno mijenjati, budući da vitamin C propada u vodi a dodatno ga uništava i klor iz vode.

Mogu Vam preporučiti Bunny hranu, koja u svojoj liniji ima i super premium proizvode za zamorce: Gourmet Meadows young/basic/mix i koja u potpunosti zadovoljava prehrambene potrebe zamorčića. Konzumacijom hrane i sijena koje zadovoljava dnevne prehrambene potrebe, smanjit će se i nestati koprofagija radi zadovoljenja potrebe za vitaminima i mineralima.