Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam zamorca koji je zbog upale mjehura primao 3 dana terapiju antibiotika, no od toga je počeo odbijati hranu i začepio se. Vrlo malo jede. Njegov veterinar je predložio da mu dajem parafinsko ulje i svježi kvasac na usta. Postoji li još neki način da mu se pomogne i koliko dugo treba da mu se probavni sustav normalizira (počne jesti, kakati itd.)? Unaprijed hvala, Dragan

O: U normalnoj crijevnoj flori zamoraca prevladavaju gram-pozitivne bakterije; na žalost svaka terapija antibioticima kod zamoraca dovede do uništenja navedene flore.

Antibiotici koji izazovu takvu poremetnju su penicilin, ampicilin, klortetraciklin, clindamycin, erythromycin i linkomicin, a nakon završene terapije u crijevima prevladava bakterija Clostridium i njeni toksini koji naknadno pogoršaju zdravstveno stanje (dehidracija, hipotermija, gubitak apetita).

Tada treba zamorcu osigurati povoljniju temperaturu okoline (plastična boca soka u koju stavimo toplu vodu - termofor), te osigurati i primorati ljubimca da pije vodu. Prema preporukama nekih veterinara, zamorcu bi trebalo u ishranu uvesti Lactobacillus bakteriju (jogurt) koja stabilizira i obnavlja uništenu normalnu crijevnu floru, a daje se tokom terapije i još pet dana poslije u dozi od 5ml na dan. U slučaju promjene zdravstenog stanja, preporučam da se odmah obratite svojem veterinaru.