Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj žako, par imam, neće da jede, samo hranu za papige, ali ja stavim u tu hranu, brašno od kukuruza i griz i sav zeleniš, koje prvo prokuvam, izmiksam i sve to pomešam i još, vitamine i kalcijum.  Da li je to dobro za njihov želudac jer ponekad kao da im se oseća iz usta. Ujutro, u 12 sati i u 18 sati navečer to jede, mada jede malo suncokreta, orahe, kikiriki, špageti, meso kravlje prokuvano. Plašim se da možda njihov želudac to ne podnosi, to nije tvrda hrana , nego kuvano. Mango, papaju, banane, pomorandže , mandarine , breskve , šljive, salatu, grašak , trešnje, sve voće, šipak, sve sam davala. On ima 520 grama, ona 450 grama. On ima 2,5 godine. Čupa se po vratu, ne znam zašto.

Da li zato što je othranjena od čoveka, ne verujem da ima bakterije na vratu jer bi se i on čupao, a samo ona se čupa. Stalno su napolju, 3 sata su u kavezu, imaju igračke, mogu da lete, ne znam zašto to ona radi? Puno zahvaljujem i nadam se da ćete i ovaj put odgovoriti, puno znači ovo da možemo da se obratimo za pomoć. Pozdrav iz Köpenhagena i još jednom hvala, Dagmar

 

O: Afrička siva papiga (Psittacus erithacus) spada u veće papige, a potječe sa područja Centralne ili Zapadne Afrike. Ove su ptice jedne od najinteligentnijih, budući su sposobne naučiti vrlo široki vokabular, a zbog relativno dugog životnog vijeka (neke žive i do 70 godina), omiljeni su kućni ljubimci.

 

Ishrana ovih papiga bazira se na mješavini sjemenki, voća (jabuke, banane, naranče, grožđe), povrća ( sirovi špinat, brokula, mrkva bogati su kalcijem) i orašastih plodova. Kao dodatni izvor kalcija možete im ponuditi kuhano jaje ili zdrobiti ljusku jajeta i umiješati u hranu. Kalcij je vrlo bitan u ishrani ovih papiga jer su sklone bolestima kostiju.

 

U ishrani treba izbjegavati čokoladu, avokado, sjemenke jabuka, gljive, mliječne proizvode, luk  (sirovi ili kuhani), slanu hranu.

 

Dobro ih je hraniti dva puta dnevno,a nekoliko puta na dan treba im ponuditi svježu vodu.

 

Ukoliko se pojavi zadah iz usta, proljev ili povraćanje, može se raditi o neadekvatnoj ishrani ili gastrointestinalnim problemima, no za odgovarajuću dijagnozu morate obaviti klinički pregled.

 

Čupkanje perja može biti posljedica zdravstvenih problema ili je posljedica stresa zbog neadekvatnih uvjeta. Ukoliko je ova pojava posljedica bolesti, najčešće se radi o hormonalnom disbalansu, deficitarnoj ishrani, invaziji endoparazitima ili ektoparazitima, te gljivičnim infekcijama. Uklanjanjem primarnog uzroka (tj.izlječenjem)  prestat će i čupkanje perja.

 

Ponekad se dešava da zbog promjene uvjeta držanja dođe do pojave stresa, što može rezultirati i potpunom promjenom ponašanja - čupkanje perja posljedica je opsesivnog ponašanja, kojim ptica sama nastoji prevladati stresnu situaciju u kojoj se našla.Držanje u zatočeništvu, deficitarna ishrana, držanje u premalom kavezu, nedostatak odgovarajućeg seksualnog partnera, nedostatak pažnje vlasnika i slično, neki su od mogućih uzroka ovakvog stanja.

 

Kako bi se ovaj oblik ponašanja iskorijenio, potrebno je otkriti uzrok koji je doveo do situacije koja je za pticu predstavljala stres. Eliminacijom uzroka stresa, tj.popravljanjem životnih uvjeta, mogli biste s vremenom pomoći Vašoj ptici i iskorijeniti ovaj oblik ponašanja.

OZNAKE: