Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa, ženskog spola. Navršila je godinu dana ali još nije dobila menstruaciju. Veterinar je rekao da ju treba ubiti jer će poludjeti. Je li to istina?? Što se može učiniti da se to ne dogodi ili da je se ne treba ubiti, te koliko je to zapravo problem? Hvala unaprijed, Zorana

O: Spolno sazrijevanje kujica uvjetovano je njihovom pasminom. Tako se prvi estrus (tjeranje) u malih pasmina javlja u dobi od 5 - 10 mjeseci, a u velikih od 1 - 2 godine. To je ujedno i vrijeme završetka rasta životinje. Razvoj kuje do spolne zrelosti ne manifestira se nikakvim posebnim znacima.

Žensko se štene normalno razvija sve do dobi od oko 7 mjeseci, kada se u većine kuja i javlja prvo tjeranje. Ono se u nekih kuja javlja i nešto ranije, ili dapače, češće i nešto kasnije, kadšto je veoma slabo, jedva primjetljivo, ili, obrnuto, veoma burno i izrazito. Kuje su u to vrijeme vrlo mazne, željne pažnje vlasnika mnogo više nego obično, više puta dnevno moraju mokriti, više piju i jedu, pojavljuje se crveni iscjedak iz spolovila, stidnica je povećana i crvenkastije boje nego obično. Opće zdravstveno stanje, pravilna ishrana, pretežni boravak u kući/stanu ili izvan nje, okolina (druženje sa psima iz okoline, pri čemu može doći do sinhronizacije tjeranja više kuja u skupini koje se intenzivnije druže ili žive zajedno, npr. u uzgajivačnici) - sve to utječe na točnu dob prvog tjeranja. Kako niste naveli koje pasmine (ili veličine) je Vaša ljubimica, ne mogu reći da je došlo do poremetnje u spolnom ciklusu kod nje. Osim toga, takvo nešto jedino se može utvrditi pregledom (pretrage krvi i spolnih hormona, UZV...).

Prvo tjeranje kuja u pravilu snažno doživljava. Ne shvaća što se to s njom zbiva, nemirna je, traži više pažnje, stidnicu stalno liže, lizanjem čak uklanja i iscjedak što ostaje iza nje. Tada ne bi trebalo vršiti na nju nikakav pritisak budući da je ionako smeta pojava novog mirisa u kući, iscjedak koji prlja tepih, te i psi koji je - privučeni njezinim mirisom - stalno okružuju. U pravilu, u idućim je tjeranjima stidnica vidljivo manje otečena, a blaže su i psihičke promjene koje prate prvo tjeranje, pa osim malo iscjetka, iduća tjeranja najčešće prolaze gotovo nezamjetno.

Današnjim užurbanim životom nekad nam i promaknu ovakve sitne promjene kod naših ljubimaca, tako da je sasvim moguće da ste previdjeli tjeranje i ako se već pojavilo.

Mišljenja sam kako je izjava veterinara bila potpuno neprimjerena i ishitrena, te da nemate razloga za zabrinutost.

Dijagnozu i prognozu stanja nije moguće postaviti bez kompletnog pregleda. Ukoliko bi se pregledom utvrdile nepravilnosti spolnog ciklusa, one se vrlo uspješno liječe medikamentima ili kirurškim zahvatom (sterilizacija). Ovaj kirurški zahvat se obavlja u općoj narkozi, a vaša ljubimica isti će dan moći kući.

Postoje dvije metode: odstranjivanje jajnika ili jajnika i maternice. Sterilizacijom se uklanja mogućnost pojava tumora ili infekcije jajnika, maternice i mliječne žlijezde. Nakon sterilizacije, nasuprot uvriježenom mišljenju, kujica neće promijeniti narav, naprotiv - bit će još umiljatija i zaigrana. Često spominjano debljanje nakon sterilizacije prije treba pripisati neizbalansiranoj prehrani nego stvarnoj sklonosti organizma debljanju. U našim ljekarnama možete se posavjetovati s veterinarima i odabrati program prehrane koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe Vaše ljubimice.

OZNAKE: