Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam westya starog 4,5 mjeseca.Živimo u kući sa dvorištem i velikom terasom po kojoj on obično po cijeli dan trči. Primjetila sam prije 2 dana da s desne strane malo niže kako završava desna noga ima zadebljanje u obliku kvržice veličine manjeg limuna. Mislila sam da se možda negdje udario pa da je to hematom, ali sad razmišljam da li da ga vodim kod veterinara za to ili da pričekam. Molim Vaš savjet i mišljenje. S poštovanjem, hvala.
Milana

O: Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu.

Hematom nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile.

Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. U sašivenim postoperativnim ranama može nastati postoperativni hematom ako nije u potpunosti zaustavljeno krvarenje. Hematom može biti subkutan, subfacijalni, subduralni, subserozni na parenhimatoznim organima. Sudbina hematoma ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Krv se u hematomu brzo gruša. Oštećene žile zatvaraju se trombom. Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva, zbog razlike u osmotskim tlakovima, hematom navlači na sebe vodu pa se povećava. Nakon nekoliko dana zbog retrakcije koaguluma i procesa resorpcije, tekućina se vraća u okolno tkivo. Oko hematoma se stvara zid granulacijskog tkiva koje se postupno pretvara u zrelo vezivo. Hematom je netemperirana, bezbolana ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum.

Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije. Pulsirajući hematom se mora radikalno ekstirpirati, a arterija podvezati.

Osim hematoma, moguće je da se radi o apscesu. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Tvorba koju ste opisali može predstavljati i cistu ili tumor (iako se iskreno nadam da se ne radi o tumoru). Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Tumorozne tvorbe mogu biti prisutne na vanjskim djelovima tijela i unutar organizma, a liječe se kiruškim putem.

Svakako psića odvedite veterinaru kako bi se postavila točna dijagnoza i ciljana terapija.

OZNAKE: