Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja kujica, mješanka Lina stara 7 godina, težine oko 17kg, visine 60 cm ima zadebljane limfne čvorove sa obje strane grla veličine lješnjaka već oko 2 godine. Inače je potpuno zdrava, osim što svake godine ima lažnu trudnoću, do sada je imala 2 okota i sve je bilo u redu. Prije mjesec dana veterinar joj je davao antibiotike koje je davao svaki treći dan 4 puta, budući da se čvorići nisu ni malo smanjili i dao mi je tablete Stomorgyl 20 da joj dajem još 10 dana. Kada joj je dao zadnju injekciju antibiotika nastala je na mjestu uboda kvrga veličine jajeta koja je tvrda Stavljamo joj hladne obloge i ona puno slabije jede inače se normalno ponaša, nema temperaturu ali me je strah da joj se to ne da na zlo.  

Ja se ne usudim davati joj te tablete, nisam dala niti jednu budući da sam čula da psi mogu biti samo određeno vrijeme pod antibioticima, i da tablete uništavaju želudac. Zadnju injekciju je primila 12.05.2006. Molim Vas da mi odgovorite da li vrijedi da joj dajem te tablete ako su čvorići već stari i ako da, neće li joj oni naškoditi. Prije mjesec dana morala sam dati uspavatim njenog tatu starog 8 godina jer je imao zadebljanje želuca, koji je isti veterinar operirao i rekao kako će sve biti u redu, a on je 20 dana nakon operacije oslijepio i pukao mu je želudac, iako sam ga hranila samo sa itestinalom prema prepiorci veterinara. Zahvaljujem na odgovoru! Sandra

O: Stomorgyl tablete sadrže spiramicin i metronidazol. Spiramicin je makrolidni antibiotik koji u stanicama, tkivima i upalnim žarištima postiže visoke koncentracije. Djelotvorna razina spiramicina je posebno visoka u slini (2-3 puta veća nego u serumu), zubnom mesu i kostima. Spiramicin djeluje baktericidno na gram-pozitivne aerobne bakterije (Staphylococcus, Streptococcus i Bacillus spp.), određene anaerobne bakterije (Clostridium i Actinomyces spp.) i neke gram-negativne vrste Bacteroides i Fusobacterium.

Metronidazol se rabi za suzbijanje infekcija uzrokovanih trihomonasima, a poput spiramicina djeluje na klostridije. Sinergistički učinak spiramicina i metronidazola dokazan je posebno protiv anaerobnih bakterija.

Stomorgyl se koristi kod upale usne šupljine (stomatitis, gingivitis, periodontitis, halitosis-neugodan zadah iz usta), sinusitis, tonzilitis, upala ždrijela, slinskih žlijezda ...

Uz peroralno davanje bilo kojeg antibiotika, preporučujem Vam da svome psu dajete kiselo mliječne proizvode (jogurt, kiselo mlijeko, acidofil, bioaktiv, svježi kravlji sir...) kako bi potaknuli rast fiziološke bakterije koje se nalaze u crijevima, jer svaki antibiotik ubija i patogene i saprofitne bakterije, pa je može nastati disbalans u crijevima, što može rezultirati proljevom.

Također postoji i medicinska hrana kojoj je cilj osigurati visoko probavljivu hranu tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će hraniti kolonocite i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. To su" i/d "od Hill'sa, "Intestinal" od Royal canina, i "Intestinal" od Eukanube. Svoga psa bez problema možete hraniti sa medicinskom hranom tijekom trajanja terapije i neko vrijeme nakon završetka terapije.

Na Vašem bih mjestu poslušala veterinara i nastavila s terapijom kako Vam je i preporučio, a ako niste zadovoljni sa svojim veterinarom i nemate povjerenja u njega, otiđite u drugu ambulantu. 

OZNAKE: