Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Nabavili smo malog labradora od 6 tjedana i hranimo ga isključivo Eukanubom puppy, međutim primjetila sam da ima zadah iz usta specifičan za Eukanubu (prepoznajem ga jer sam i njufića hranila Eukanubom) pa me zanima postoje li neki keksići kojima bi ga malo ublažila ili neki drugi način koji biste mi preporučili da ga se riješi?
Unaprijed zahvaljujemo! Tina & Tarik

O: Halitoza je pojava neugodnog zadaha iz usta i može se javiti kod svih dobnih kategorija.

Posljedica je bakterijskih nakupina na jeziku, upaljenog zubnog mesa, pokvarenih zubi, dijabetesa, bolesti bubrega, probavnog sustava i bronha te uzimanja nekih lijekova, a može se javiti i u periodu izmjene mliječnih zubi sa trajnima.

Budući da se u ovom slučaju radi o štenetu od 6 tjedana i da ste naveli da ima zadah specifičan za Eukanubu, ne vjerujem da se radi o gore navedenoj patologiji. Za tako male štence nemate baš veliki izbor proizvoda koje mogu konzumirati, stoga bih Vam preporučio da mu krenete čistiti zube sa četkicom i pastom namijenjenim psima, koje možete nabaviti kod nas u Pet Centrima. U Pet Centrima postoje dvije vrste četkica za zube i dvije vrste pasta za čišćenje zubi od različitih proizvođača.

Od poslastica koje možete koristiti za tako malo štene dolaze u obzir samo Greenies Lil'Bits koji se mogu davati štenadi do 6 mjeseci, malim i patuljastim psima do 5 kg, psima koji nedovoljno žvaču i gutaju veće komade, te psima koji imaju problema sa žvakanjem. Daju se 1-2 puta dnevno kao poslastica i to jedna čajna žlica za 1 kg tjelesne težine psa. Problem je samo u tome što se trenutno u Hrvatskoj ne mogu nabaviti, dok su Greeniesi za pse od 6 mjeseci nadalje dostupni u Pet Centrima, a podijeljeni su po veličini pasa.

OZNAKE: