Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Zanima me sve o yorkiema. Kako ih šišati, njegovati, kakvi su inače te o natjecanjima. Ja bih htijela psa s rodovnicom jer bih ga htjela 2-3 izložiti onako da vidim gdje stojim. Zanima me o natjecanjima: kako se prijaviti, kako znati što raditi, da li postoje nekakve probe? Da li yorkie mora obavezno biti potpuno neošišan da bi se izlagao? Ja bih ga dala u salon da ga pripreme jer ja to ne bi dobro napravila. Hvala!

O: Yorkshirski terijer je pasmina koja je nastala u 19. stoljeću u u regiji West Riding u engleskoj pokrajni Yorkshire.

Ova pasmina jedna je od najbrojnijih u Sjevernoj Americi i Europi. Yorkshir terijer spada u mini pasmine, a konačna težina koju postigne iznosi 2,5-3,5 kilograma. Glava je mala i spljoštena, lice usko, a čupavi pramenovi dlake daju mu četvrtast izgled. Na glavi su male uši, koje su uzdignute i oblika slova V. Tijelo je skladno, s kratkim leđima. Krasi ga duga ravna, svilena dlaka, čelično plave boje na tijelu, a svijetla boja paleža na glavi i prsima.

Ovaj mali pas pun je enrgije, živahan, ali i tvrdoglav i žustar.

Ova pasmina zbog dugačke dlake zahtijeva svakodnevno češljanje i njegu, kako bi izbjegli zapetljavanje i stvaranje čvorića. Bitno je izabrati četku koja je primjerena ovoj vrsti dlake, koja je neće oštetiti i lomiti. Kako je vrlo zahtjevna dlaka savjetujem Vam da izaberete jedan od šampona iz linije Biogroom ili Vetoquinol (medicinska linija). To su šamponi koji ne isušuju kožu, hipo alergijski su, vraćaju masnoću koću i mogu se često koristiti, osobito za pse ovakvih pasmina koji zahtijevaju češće kupanje i njegu. Iz linije Bioogroom možete koristiti i sprejeve za sjaj dlake i lakše raščešljavanje, što će Vam savakako koristiti ako ćete svog ljubimca voditi na izložbe. Podkraćivanje dlake i šišanje prepustite stručnjaku u frizerskim salonima za pse, gdje također možete obaviti i kupanje. U salonima vrše i kompletnu pripremu pasa za izložbe.

Od hrane svakako bih Vam preporučila super premium hrane, koje sadrže optimalan omjer svih hranjivih tvari kako bi se mladi organizam pravilno razvijao.

U našim trgovinama u ponudi su sljedeće super premium hrane: Hill's, Eukanuba, Pro Plan i Royal Canin. Sva četiri brenda imaju liniju i za štenece i za odrasle pse, a Royal Canin nakon 10. mjeseca starosti nudi i specijalnu hranu za ovu pasminu. Takva hrana bogata je omega 3 i 6 masnim kiselinama, koje održavaju i pored ostaloga, i kožu i dlaku zdravom i sjajnom.

Da bi izabrali štene iz kvalitetnog legla obratite kinološkom savezu, koji će Vam također dati i informacije o izložbama i uvjetima koje zahtjevaju za pojedinu pasminu.

OZNAKE: