Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku westya staru godinu dana i razmišljam o kupnji još jedne ženke iste pasmine. Možete li mi reći da li bi mogao biti problem u slaganju tih dviju ženki i kako pripremiti našu ljubimicu na novog kućnog ljubimca?
Sanja

O: West Highland White Terrier je izrazito popularan, inteligentan, energičan i druželjubiv pas koji je prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) organizaciji smješten u Grupu 3. (terijeri), Sekcija 2. (kratkonogi terijeri bez radnog ispita).

Za ovu pasminu pasa se često navodi da su neustrašivi i često na oprezu, što ih čini dobrim čuvarima. Također, mogu biti i lukavi i tvrdoglavi, ali su apsolutno odani svojoj obitelji. Smatraju se idealnim ljubimcima za igru s djecom jer mogu izdržati i oštriju igru.

Mnogi uzgajivači navode da se ova pasmina pasa jako dobro slaže s drugim ljubimcima iste pasmine. Međutim, isti također i savjetuju da bi bilo potrebno još od ranije dobi provesti treninge socijalizacije, a sve u svrhu izbjegavanja pojave dominacija.

Također, tu postoji i pitanje karaktera Vaše ljubimice. Naime, priroda, ćud ili karakter pojedinog psa je u svojoj osnovi konstitucijska osobina i varira, ne samo od pasmine do pasmine, nego i između samih pripadnika iste.

Međutim, vjerujem da ne bi trebalo biti nikakvih problema ako i dovedete novog ljubimca jer bi u tom slučaju i jedan i drugi ljubimac bili relativno mladi.

Informacije i savjete vezane za dolazak novog psa i upoznavanje s ostalim ljubimcima u domu možete pročitati u mojim ranijim odgovorima ovdje i ovdje.

OZNAKE: