Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li mi možete napisati nešto o vrtimiševima?
Hvala, Lidija

 

O: Vrtimiš (fancy mouse, japanese dancing mouse) je nastao selektivnim uzgojem, kao laboratorijska životinja, te kao vrsta ne postoji u prirodi.

Karakteristični su po tome što se vrte u krug. Vrlo su znatiželjni i vole istraživati okolinu. Društvene su životinje, vole živjeti u društvu drugih vrtimiševa, ali i čovjeka. Vrtimiševi su glodavci, te imaju stalno potrebu nešto grickati.

Zbog brzog metabolizma vrlo je bitno da imaju dovoljno vode jer već nakon nekoliko sati bez vode postaju letargični. Vrlo su aktivne životinjice pa im nije im dovoljan prostor u kavezu i potrebno ih je redovito puštati van. Svakako je potrebno biti na oprezu zbog drugih životinja, koje bi mogle biti potencijalna opasnost za vrtimiševe, a potrebno je i zaštiti električne kablove jer će ih vrtimiševi sigurno pokušati gristi, što može završiti kobno za njih. Vrtimiševi se brzo i nepredvidljivo kreću pa je također potrebno biti na oprezu kada se nađu u blizinu naših nogu.

 

Vrtimiševi su veličine 8-15 centimetara u prosjeku, te težine 15-40 grama. Postoje i izuzeci veći i teži od navedenoga. Dolaze u nekoliko varijacija boja, od kojih su najčešći crni, boje čokolade, bijeli, krem, crvenkasti, zlatno-smeđi, sivi, itd. Mogu biti jednobojni u navedenim bojama ili u kombinaciji sa svijetlijim i tamnijim nijansama. Ove životinjice se lako održavaju po pitanju čišćenja i mirisa. Mužjaci imaju intezivniji miris, osobito u vrijeme spolne zrelosti i parenja, dok kod ženki taj miris izostaje.

Vrtimiševi se smatraju odraslima između četvrtog i šestog tjedna starosti. Ženke se ne bi smjele pariti prije 12. tjedna strosti niti poslije 8. mjeseca starosti jer se često događa da za vrijeme poroda uginu. Ženke ulaze u estrus svakih 4-5 dana, graviditet traje 19-21 dan, a ženka okoti 1-10 mladih. Laktacijski period traje oko četiri tjedna. Mladi se rađaju bez dlake, slijepi i gluhi. Mladima dlaka počne rasti 2-4. dana starosti, a 3.-5- dana starosti čuju zvukove, dok sa 14 dana starosti progledaju.

 

Vrtimiševe možete smjestiti u manji kavez, sa užim reštkama kako ne bi se provukao, ili u stakleni ili u plastični akvarij. Kao stelju na dno možete staviti hablovinje, sijeno i sl. U kavez je potrebno smjestiti i kućicu u koju će se zavlačiti i skrivati, a poželjno je smjestiti i tunele koji su uobičajeno namijenjeni za hrčke, kako bi se vrtimiš mogao provlačiti i igrati, te predmete po kojima će se moći penjati, što jako vole. Obavezno je svakodnevno mijenjati vodu, te držati posudicu s hranom punu. Obično se koriste gotove hrane za miševe ili za hrčke, a dok su mali možete im davati i dehidriranu superpremium hranu za pse. Kasnije takvu hranu treba izbjegavati zbog velike količine proteina. Možete im ponuditi i različito svježe voće i povrće, te 1-2 puta na tjedan komadić piletine ili puretine. Preporuka je i mineralni kamen na kojem će trošiti zube, koji kao i kod ostalih glodavaca nemaju korijena i rastu cijeli život. Upravo zbog toga, uslijed nedovoljnog trošenja zubiju, zubi narastu previše, te stvaraju poteškoće prilikom hranjenja.

Životni vijek vrtimiševa je 2-3 godine.

 

Vrtimiševi su skloni pojavi ekto i endoparazita pa je potrebno redovno čistiti i dezinficirati kavez, te koristiti sredstva za zaštitu od istih. Također mogu se prehladiti i inficirati virusima koji imaju afinitet prema respiratornom traktu, a inficirati se mogu i preko svojih vlasnika. Često uslijed stresnih situacija gube dlaku, a ženke su u starijoj dobi sklone malignim tumorima mliječne žlijezde. Često se događa da postaju pretili uslijed prekomjernog hranjenja, što za posljedicu ima dijabetes i kardiovaskularne probleme.

 

Kako im nije u prirodi da ih ljudi diraju, vlasnici svakako moraju biti vrlo oprezni jer svaki stisak može završiti tragično. Preporučljivo ih je nježno primiti u području glave i na taj način spustiti u ruke.

 

Za sve ostale informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.