Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezerića starog dvije godine koji je u zadnja dva dana potpuno malaksao i odbija hranu i vodu. Otišli smo kod veterinara i napravili rentgen abdomena i krvnu sliku. Pokazalo se da je jetra povećana dok je ggt 16,2, a gornja granica je 6. To je i najveće povećanje na krvnoj slici, ostalo je u granicama normale. Mislim da mu je i limfni čvorić natečen jer sam napipala kvržicu na vratu. Molim vas recite mi kakvo bi najbolje liječenje bilo za njega jer je već stvarno izmučen s veterinarima i injekcijama. Unaprijed hvala, Iva

O: Gama glutamil transpeptidaza  (GGT)  enzim  je s  najvećom  koncentracijom  u

bubrezima i gušterači, no pronalazi se i u jetri te drugim organima u manjoj koncentraciji. Povišenja vrijednosti GGT u biokemijskoj pretrazi krvi u slučaju pojave oboljenja najviše je povezano s novom sintezom istog, prije negoli njegovim otpuštanjem iz razorenih stanica. Stoga, uočene promjene vrijednosti nisu od osobitog dijanostičkog značaja. Općenito su vrijednosti GGT povišene u većini stanja koja uzrokuju i povišenje vrijednosti ALP (holestaza, terapija glukokortikoidima, hiperadrenokorticizam). Najčešće se znatno povišenje vrijednosti GGT povezuje s upalom gušterače te obstrukcijom žučnih puteva.

Što se tiče povećanja jetre u Vašeg ljubimca, treba napomenuti kako je ono obično indikator neke jetrene bolesti (upala, lipidoza ili amiloidoza, nakupljanje žuči, primarnih ili sekundarnih tumora, cista ili abscesa) ili može biti simptom hormonalne ili metaboličke bolesti (dijabetes, Cushing sindrom) ili srčane bolesti (npr. pasivne kongestije). Za dijagnozu navedenih stanja potrebno je provesti dodatne pretrage.

Imajte na umu kako jedan nalaz povišene vrijednosti jetrenog enzima u pretrazi krvi nema osobitog dijagnostičkog značaja. Tek dva uzastopna nalaza viših vrijednosti, napravljenja u razmaku 3-4 tjedna, mogla bi ukazati na određene zdravstvene probleme, a osim ovih biokemijskih pokazatelja kod dijagnostike neophodno je napraviti i kompletnu krvnu sliku, analizu urina, funkciju štitnjače, UZV jetre i žučnog mjehura, RTG abdomena, po potrebi i biopsiju jetre te serološka testiranja. Svakako u dogovoru s Vašim veterinarom kroz nekoliko tjedana napravite kontrolnu krvnu sliku kako bi se dobila bolja slika o zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca.

Povećani, pak, limfni čvor pokazuje upalnu reakciju u toj regiji tijela. No, mogu se javiti i samostalne upale limfnog čvora, uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama. U ovisnosti o općem zdravstvenom stanju, limfni se čvor vraća u prvotnu veličinu kada se upala povuče. Za sada, pratite oblik i veličinu limfnog čvora te svakako napomenite isto Vašem veterinaru pri pregledu.

Savjetujem Vam i da Vašem ljubimcu ponudite neku od lakoprobavljivih hrana za brži oporavak: Eukanuba High Calorie konzerva, Hill's a/d konzerva  te Royal Canin Recovery pašteticu. Navedene su hrane izuzetno energetski bogate te obogaćene vitaminima i mineralima kako bi potaknuli opću otpornost organizma i apetit.

Također, Vašem ljubimcu možete ponuditi Agrifa Immunoboost pastu koja se primjenjuje u svrhu dobivanja dodatne pojačane energije i potpore imunitetu. Pasta je za peroralnu primjenu kod novorođenih, avitalnih mladih i pothranjenih životinja, rekonvalescentnih, bolesnih i stresu izloženih životinja.

Od sredstava za otvaranje apetita možete davati Calo-pet pastu, to je energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova se pasta nudi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Tako se istodobno potiče apetit i uzimanje hrane.

Na žalost, bez kompletnog pregleda i dodatnih pretraga nije moguće postaviti dijagnozu, a prema tome ni preporučiti liječenje. Svakako slijedite upute Vašeg veterinara te ga o svakoj promjeni ponašanja i stanja Vašeg ljubimca pravovremeno obavijestite kako bi poduzetu terapiju mogao prilagoditi ili promijeniti.

OZNAKE: