dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Majka je napustila tek okoćenog mačića i mi smo ga odlučili pokušati spasiti. Mačić ima možda 5 dana i hranimo ga na dudu zamjenskim majčinim mlijekom u prahu svaka 2-3 sata, stavljamo mu bocu tople vode u košaru, brišemo vlažnom vaticom i ostalo prema Vašim uputama s web stranice. Mačić je prvi dan od kako je kod nas imao normalnu stolicu, a zadnja dva dana stolica je tekuća žute boje kao proljev. Da li je to normalno s obzirom da ionako pije samo tekućinu tj. mlijeko? Osim toga mačić djeluje sasvim zdravo, jede, spava, obavlja nuždu. prede, znatiželjan je. Smijemo li čekati da se sam mačić probudi i traži hranu ili ga moramo buditi svaka 2-3 sata ako se sam ne probudi? Hvala. Gorica


O: Maleni mačići uzimaju hranu više puta dnevno. To se kreće u razmjerima od svakih nekoliko sati (svaka 2-4 sata). Međutim, to nije pravilo kod svakog ljubimca. Tako, neki mačići uzimaju nešto veće količine mlijeka ali se proporcionalno hrane cca. 6-7 puta dnevno. Za razliku od njih, drugi mačići uzimaju više puta hranu ali u manjim količinama. Iz tog razloga, savjetuje se malene mačiće ne buditi nego preporučene količine zamjenskog mlijeka, preporučene od strane proizvođača, podijeliti na najčešći broj obroka koje diktira sam ljubimac.

Naime, orijentir će Vam biti kada se ljubimac probudi i kada počne mijaukati. Njihovo "plakanje" najčešće ukazuje na to da su ili gladni ili im je hladno. Stoga, ako ste ih dovoljno utoplili i osigurali optimalne uvjete držanja, to će Vam biti pokazatelj trenutka za hranjenje.

Dok mladi ne progledaju (nakon 14. dana) moraju se dodatno zagrijavati pomoću termofora ili nekog drugog izvora topline. Dok se hrani ovako mali mačić, glavica se drži uzdignuto od ostatka tijela, a mlijeko se daje pomoću dudica ili brizgaljki u malim količinama, uz oprez da se mačić previše ne zagrcne. Tijekom hranidbe, dozvolite ljubimcu da diktira koju količinu će pojesti, a sve unutar preporučenih količina navedenih na pakiranju zamjenskog mlijeka. Na takav način možete spriječiti njihova prejedanja kao i pojavu probavnih smetnji. Do otprilike trećeg tjedna života mačića, iste je po obroku potrebno lagano masirati na području želuca i analne regije. Na takav način se potiče probava. Nakon trećeg tjedna života, postupno se uspostavlja normalna peristaltika kod ljubimca te više nije potrebno prije navedene radnje prakticirati.

U slučajevima kada se količina preporučena od strane proizvođača mlijeka pravilno ne pripremi, ili se previše daje ljubimcima, ili je pripremljeno mlijeko nedovoljno zagrijano, može doći i do probavnih smetnji. One se najčešće manifestiraju pojavom rijetke stolice ili proljeva, povraćanjem, napuhavanjem želuca,... Blagi oblik dijareje (proljeva) rezultira rijetkom žućkastom stolicom. U težim slučajevima ona je najčešće sivkaste boje i vodenaste konzistencije.  U tim slučajevima, najčešće se dodatno razrjeđuje mješavina mlijeka kroz nekoliko narednih hranjenja. Nakon normalizacije stolice, postupno se mješavina ponovno optimizira, a sve prema naputcima proizvođača iste.
U slučajevima kada je riječ o tvrdokornom i profuznom proljevu, najbolje bi bilo obratiti se svojem veterinaru.  Više o proljevu u mačića možete saznati u odgovoru kolege Franjo Hrgota, dr. vet. med., na sljedećoj stranici Mali mačić i proljev

OZNAKE: