Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li psi smiju jesti svo povrće? Naime, moja labradorica se davi u svježem paradajzu, a načula sam da to nije zdravo.
Hvala, Tanja

O: Pas je svejed, no primarna hrana mu je meso. Upravo ta činjenica je vrlo važna pri odabiru vrste hrane i načina hranjenja. S obzirom da psi imaju kraći probavni trakt od biljojeda, teže i probavljaju hranu biljnog podrijetla, stoga je vrlo bitan pravilno izbalansiran obrok. Takav obrok sadrži idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, te vitamina i minerala, ali i balasta koji potiče probavu.

Optimalan omjer hranjivih tvari osigurava se prehranom dehidriranim premium i superpremium hranama (Alleva, Brit Care, Belcando, Hill's, Eukanuba, Royal Canin, ProPlan).

Osim mesa, večina pasa rado jede i može probaviti različitu vrstu hrane, ukljućujući voće i povrće. No treba voditi računa da je voće i povrće svježe, dobro oprano, te da nije tretirano pesticidima i drugim otrovima. Povrće se preporuča kuhano (naročito krumpir), a grahorice treba izbjegavati.

Stoga, ukoliko niste primijetili nikakve gastrointestinalne poremećaje nakon što Vaš pas pojede rajčicu, nema bojazni za njegovo zdravlje, no ipak, s količinom ne treba pretjerivati.

OZNAKE: